Председателят на Българска федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов бе избран за вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация (ЕAA).

Решението бе взето по време на Конгреса на Европейската атлетика, домакин на който е словенският град Блед. За българския кандидат са гласували 37 от всичките 50 страни-членки на ЕAA. Другите двама вицепрезиденти на организацията ще са Франк Хенсел от Германия, който получи 33 гласа и Жан Грасиа от Франция с 32.

Добромир Карамаринов, който е и президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) става първият българин избран на тази ръководна позиция в Европейската атлетика. Досега той бе два мандата член на Съвета на ЕAA. 

Новият президент на Европейската атлетика се казва Свен Арне Хансен от Норвегия. Той получи 26 гласа, като заменя на поста швейцарецът Ханс-Йорг Вирц, който се оттегли след като бе начело на континенталната организация на лекоатлетическите федерации в продължение на 16 години.

На изборите за президент на Европейската атлетика днес Жан Грасиа получи 19 гласа, а Анте Пихлакоски от Финландия – 5. На форума в Блед бе избран и новият 17-членен Съвет на ЕAA, който освен президента и тримата вицепрезиденти включва още 13 членове.