Президентът на Българския колоездачен съюз (БКС) Петър Бончев даде интервю за началото на сезона, първата година от управлението, плановете за бъдещето и амбициите на Ивайло Габровски са свикване на извънредно общо събрание. Шефът на колоезденето коментира желанието на Ивайло Габровски да заеме неговата позиция.

- Господин Бончев, беше даден стартът на сезон 2013 в колоезденето, какво видяхте в първите състезания?

- Традиционно сезонът се открива със състезания в Павел Баня и Казанлък. Има много добра масовост, голям интерес от децата. И напълно в синхрон с лозунга на колоездачния съюз, който навършва 111 години - "С мисъл за бъдещето". Добра проява, с организация на ниво. Особено при старшата възраст станахме свидетели на отлично проведено състезание и имаме поводи за оптимизъм.

- Кои са най-важните акценти от календара за 2013 г. освен 63-ата международна колоездачна обиколка на България?

- Обиколката на България логично е лицето на състезателни сезон. Но имаме четири прояви по календара на ЮСИ(международния колоездачен съюз). Имаме балканиада в Сърбия през месец май. Предстои ни европейско първенство на писта. За него в момента наш състезател се подготвя в Латвия. Имаме световно първенство на шосе. И обиколката на България. Върху нея е акцентът, както всяка година. Тази ще се постараем да бъдат поканени доста класни отбори. Миналата година бяха три такива - "Катюша", "Астана" и "Маркпол". И от нашето състезание излязоха двама световни шампиони. Поканвайки повече континентални отбори, целим да вдигнем нивото и по този начин да израстнат и нашите състезатели. За 63-ата обиколка на България се надяваме да сключим и медийно партньорство за излъчване в по-гледаемо време на събитията от деня. От БНТ винаги са били част от обиколката и наш верен партньор, но може би имат ограничение във времето за излъчване, което е късно вечерта. И при бъдещи разговори ще трябва да се стигне до разбирателство за по-добър часови диапазон. Възраждаме и обиколката на "Витоша". Тази година ще бъде под названието гран при "София", но от 2014 г. отново ще е изкачване и обиколка на Витоша, пак по календара на ЮСИ. През юли организираме европейско първенство по маунтинбайк в дисциплината спускане –Downhil, в Сопот. А през септември сме домакини на балканско първенство по маунтинбайк крос кънтри в Пампорово.

- Има ли проблеми за провеждането на Гран при "Добрич"?

- От страна на колоездачния съюз сме готови финансово и организационно. Имаме разбирането на кметството, на общината, на генералния спорнсор "Изида". Съответно са на лице  всички предпоставки състезанието да се проведе, и то на високо ниво.

- Измина една година откакто сте президент на българския колоездачен съюз, доволен ли сте от нея?

- Не съвсем, целите ни са високи. Някои неща се свършиха, но трябва да гледаме реално. Повече работихме върху проблемите с връщането на финансовите минуси, наследени от предишното ръководство. Задълженията към министерството на спорта и Национална спортна база бяха доста големи. От тази страна се справихме. Покрай това не обърнахме достатъчно внимание на спортно-техническата част. В тази графа оценката ми е задоволителна, но не по-висока. Има прогрес в мъжкото направление. Участниците ни на световното първенство караха на едно ниво с най-добрите. На олимпийските игри в Лондон Данаил Петров завърши с основната група на 40 секунди от победителя - аса от Казахстан Александър Винокуров. При юношите обаче има спад. Представянето ни на балканиадата беше трагично. И сега трябва да обърнем по-голямо внимание на подрастващите поколения, които да са подготвени на по-високо ниво за олимпиадата след тази в Бразилия. Възобновихме пистовото колоездене. Наш състезател - Мирослав Минчев, завърши втори в квалификациите и 13-и на европейското първенство в Литва. За подготовката, която е водил, това е що-годе добре. От тази година създаваме и звено "Спринт" към пистовото колоездене. Има проблеми с треньорските кадри. И трябва да ги решим с помощта на НСА и желанието на хората в колоезденето да се обучават. А не да казват "всичко разбираме". Разбираме, разбираме, а успехи няма. Сред най-големите ни постижения през тази една година е, че се върнахме на картата на световното колоездене. Хвърлихме доста усилия в тази посока. Имаме много силни контакти в световната и европейската федерации, както и уважението на президентите на националните федерации. Което е много важно за връщането на успехите на българското колоездене.

- Какви са основните точки в работния ви план за 2013 г.?

- Развитието на младите е голям приоритет. Имаме заявка за участие на двама души в олимпийски фестивал в Холандия през юли. Там имаме надежди за първи по-добри резултати на младите ни таланти на международно ниво. Гледайки представянето на старшата възраст в Казанлък, съм обнадежден и се надявам да ме опровергаят за моя негативизъм от миналата година. Имаме 5-6 момчета с добри заложби. При добра работа от треньорите ще се развият добре. Чрез министерството на спорта ще реализираме идея за изграждане на два спортни центъра за подготовка на кадри. Изготвящият се вид е малко аматьорски. Ние ще направим предложение пред министъра как трябва да стане. Ако трябва, да бъде и един център, но който да обхване цялото колоездене, а не център към спортен клуб. Изцяло за благото на подрастващите колоездачи ще бъде направен фонд "Ненчо Христов". Той е най-голямата легенда в нашия спорт за всички времена. Идеята, предложена на Управителния съвет, е този фонд да подпомага талантите ни за подготовка, за гонене на високи постижения и въобще там, където има трудности. Идеята е - който е достоен член на Управителния съвет, с лични средства да участва в този фонд. Ще има и банкова сметка, в която всеки любител, приятел, деятел ще могат също да подпомагат фонд "Ненчо Христов". Той ще се управлява от целия Управителен съвет, а не еднолично. И всичко ще се прави прозрачно. А средствата отиват за развитието на младите ни колоездачи.

- Има ли нещо друго важно в работната ви стратегия?

-  Създадохме екип, който работи за подпомагане на клубовете чрез европрограми. Защото ние без клубовете сме нищо. Те държат българското колоездене. Взехме в наши ръце това перо, защото на клубовете явно им е трудно да се справят със самофинансирането. На първо време ще работим с 6-7 клуба по програма за трансгранично сътрудничество.

- Какво да очакваме от елитните ни спортисти?

- Центровете, които ще бъдат изградени са голям позитив. Но те са само за детско-юношеските школи. Но фактически ние нямаме средства за елитния спорт, който носи точките и класиранията за олимпиади и световни първенства. Това е минусът на тези центрове. Големият проблем в момента е, че не е дадена и една стотинка за въпросния елитен спорт, за мъжете, които миналата година участваха на олимпийски игри и световно първенство. С лични средства и пари от спонсори търсим как да обезпечим участието на състезателите, които да носят точки за България и да печелят квоти за следващите големи форуми. В момента имаме шестима състезатели в чуждестранни клубове, на които разчитаме да печелят точки за България. Данаил Петров кара за много силен проконтинентален отбор – испанския „Каха Рурал”. Николай Михайлов също е в силен проконтинентален тим в Полша. В Турция имаме трима състезатели - Стефан Христов, Георги Георгиев и Александър Алексиев. И другият Николай Михайлов, който кара във Франция под ръководството на известния ни колоездач Христо Зайков. Надяваме се и Мартин Грашев и Спас Гюров да влязат във форма до август. Досега те не са провели добра подготовка поради неяснотата с тяхната клубна принадлежност.

- Как ще коментирате искането на Ивайло Габровски за свикване на извънредно общо събрание и амбицията му да ви смени като президент на Българския колоездачен съюз?

- Звучи ми изключително несериозно. Трябва да се обърне внимание на хората, които го карат да го прави. Защото Ивайло в момента е объркан. Несериозно е изобщо да прави тези изявления, поради простата причина, че докато е наказан от ЮСИ, той няма право да упражнява всякакви дейности, свързани с организирано колоездене. В това число – не може да бъде даже и механик на отбор, камо ли президент на федерация. Това е по законите на ЮСИ. Но във връзка с това ще ви кажа, че от много години е била изтървана политиката за чистотата на българските състезатели. Откакто ние сме тук, сме повели борба в унисон на тази на световната федерация – ожесточена борба с допинга на всички нива. На всички състезания вземаме допинг проби, плащаме ги, поемаме наказанията след това... И се надяваме лабораторията, която бе построена от държавата, най-накрая да започне да функционира. Защото разходите по пробите, които се изпращат в чужбина, са огромни. С антидопинговата комисия сме в разговори да се проведат курсове. Да запознаят нашите състезатели, треньори, мениджъри за употребата и вредата от допинга.

- Наистина ли Ивайло Габровски не може да бъде дори и механик по време на наказанието? И не го ли знае, гласейки се за шефски пост?

- Всеки деятел или функционер, който има претенции да управлява спорта, би било редно да се запознае с правилниците на международните федерации към които иска да работи. Защото Българският колоездачен съюз е член на международната федерация по колоездене. И според член 324 от антидопинговите правила на ЮСИ, състезател, който е наказан за употреба на забранени вещества, няма право да се занимава с нищо, свързано с организираното колоездене, до изтичане на въпросното наказание. В конкретния случай Ивайло Габровски не може да взема участие в никакви активности за организираното колоездене до 16 юли 2014 г. Обидно е за целия спорт невежи хора да тръгват да се занимават и дори да имат управленски претенции. И да помислят хората, които стоят за Ивайло Габровски – не трябва ли първо да научат правилниците и тогава да застават зад него заради своите дребни цели. Той е тръгнал да организира извънредно общо събрание, при все, че дори няма право изобщо да присъства на общо събрание – не на федерацията, даже и на събрание на който и да било клуб. Та нека се запознае с член 324 от антидопинговия кодекс на ЮСИ. Там пише, че "притежател на лиценз, който е бил обявен за неправоспособен,  за периода на неправоспособност не може да участва под каквато и да е форма в събития или дейности (освен в оторизирано антидопингово обучение или реабилитираща програма), приети или организирани от ЮСИ, континенталните конфедерации, националните федерации или друг официален член или организация на официален член". Не може да участва в състезания, организирани от която и да е професионална лига, но и в каквото и да е организирано събитие на международно и местно ниво.

- Ивайло твърди, че сте го хвърлили на вълците. Какво има предвид?

- Не е коректно. Недостойно е за Ивайло да говори такива нещо. Крайно несериозно. Защото ние сме платили абсолютно всички разноски по адвокати и кореспонденция с ЮСИ. Ние – Българският колоездачен съюз. Но искам да отбележа, че той не е уличен в употреба на забранени вещества като национален състезател. Той беше състезател на турски клуб и развяваше турското знаме. А след това ние не го загърбихме, а платихме въпросните разходи. И той нека не обвинява, опитвайки да накара хора да вярват на неговата изкривена истина. А да погледне в какъв свят живее. Нека първо си оправи личния живот, а после да сипе обвинения към всеки. От този човек ли да вземат пример младите ни таланти? Ако ще вземат пример за управление на кариерата си, нека го правят от хора като Данаил Петров, който печели добре, има прекрасни договори и се състезава отлично в чужбина. Но е професионалист и в живота, не само на състезанията. Знае кои са важните неща и на двете нива. Може да управлява и кариерата, и живота си. Такъв трябва да е примерът, а не този с нечестните победи.

- Как ще коментирате обвиненията за финансови злоупотреби?

- Има документи от одита. Ние за първа година не дължим нищо по бюджета. Всички средства са изразходвани правомерно, по перата, които са ни дадени от министерството на спорта, от държавата. Повтарям се – несериозни обвинения. Отчетът ще бъде направен на предстоящото ни общо събрание. То ще се проведе на 15 април от 12 часа в зала „Родина”. Но пак ще кажа – справили сме се в тежката финансова ситуация, независимо че сме върнали и голяма част от задълженията на предишното ръководство.