Бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви обявиха, че няма никакъв вариант да променят решението си и да продължават да се състезават за България, въпреки че така се лишават от участие на Олимпийските игри и Европейски и Световни първенства. 

Двете обаче категорично заявиха, че нямат намерение да се състезават за Франция, каквито информации се появиха в медиите в последните дни, пише БГНЕС.

Днес сестрите, техните родители и техният треньор дадоха подробности около разразилия се скандал на пресконференция в Пресклуб България, на която се стигна до остри реплики с присъстващите представители на Българската федерация по бадминтон. Адвокат Радостин Василев, който представлява сестри Стоеви, разкри, че ще бъде подаден сигнал до главния прокурор заради разминаванията в отпуснатите средства от страна на Федерацията. 

"Проблемът с момичетата и БФ Бадминтон датира от 2015-та година, когато момичетата по един много любопитен начин разбират, че от техните наградни фондове определени лица присвояват средства и те пускат сигнал до компетентните органи да се направи проверка и да се установи защо наградни фондове, които се полагат на момичетата, са получавани с ордери в БФ Бадминтон от лица, които нямат нищо общо с техните средства. По-късно се оказва, че тези ордери са подписвани от лица, които не фигурират в ордерите като имена на ордерите. За мен категорично става въпрос за криминално деяние. През 2017-та година имаме постановление на прокуратурата за отказ да се образува наказателно производство. Във връзка с тези ордери през 2015-та година счетоводителката на Федерацията, която е покойна, ги кани на среща в деловодството и им разкрива, че тя не може повече да затаява от тях начина, по който се крадат пари от техни наградни фондове и им предоставя копия от ордери, които редица средства са получавани на ордер от лица, които нямат нищо общо. За мен категорично става въпрос за парични средства на момичетата от трети лица. Дали са свързани или не са свързани с тази федерация има органи, които ще установят. Кой се е подписвал и кой е получавал ще се установява от органите", обясни адвокат Василев.

Сестри Стоеви твърдят, че някой е подписал вместо тях документи във връзка с искане на средства за подготовка и участие на международни турнири. 

"След като Федерацията си сменя ръководството и идва новото ръководство, отношението към европейските шампионки става все по-трудно и непоносимо, защото те, независимо от успехите, които постигат, са свързани с постоянни драматични ситуации по летища, по организация на пътувания, по финансиране. За 2019-та година момичетата трябва да обосноват какви разходи ще имат, на какви турнири ще участват, колко ще им струват перата за играта, колко ще им струват евентуалните разходи за транспорт, колкото ще им струват спанетата в хотелите. Какво се оказва? Че те попълват своите таблици с помощта на своя треньор, планират си цялата тази подготовка, представят ги на Българската федерация и от там нататък нямат информация. Основният проблем е, че под всички тези документи фигурират подписите на Габриела и Стефани Стоеви и на техния треньор, за да бъдат използвани пред Министерство на спорта, за да се добие някакъв бюджет. Те обаче не са ги подписвали. Или някой е подписал момичетата и техния треньор и в последствие е използвал този документ пред Министерството. Или Министерството на спорта отпуска финансиране от нашите пари на данъкоплатците на база на хвърчащи лица. Ще искаме да бъде проверено тези програми приложени ли са в Министерството, кой ги е подписвал, как са отпускани средства, кой ги е одобрявал, защото момичетата не са ги подписвали", каза Василев.

Също така бадминтонистките твърдят, че от Федерацията са им превеждали средства, които те са спечелили от наградни фондове в турнири, представяйки ги за отпуснати средства за подготовка и международни участия. 

"Смятам, че е много грозно да твърдиш, че си превел над 100 хиляди лева за подготовка, а в същото време да си превел наградни фондове, които са си лично техни. През 2019-та година момичетата не са получили нито една стотинка до този момент от предвидения бюджет за подготовка и международни състезания. Момичетата нито са лакоми, нито искат допълнително финансиране, нито ще играят за Франция. Сега ви казва нещо, защото върви някаква спекулация в момента, най-вероятно умишлено пусната, че те имат намерение да се състезават за Франция. Нямат намерение да се състезават за Франция. Опитах се да ги разубедя да не напускат участие за България, но те са категорични, няма да участват и за друг национален отбор. Ще се състезават единствено в тези турнири, в които има наградни фондове, разчитат на своите сили. Финансирането от 30-40 хиляди лева, което е осигурявало Министерство на спорта, ще го пропуснат и няма да го получават от тук-нататък", коментира адвокатът на сестри Стоеви.

Той разкри, че председателят на Българската федерация Володя Златев е предложил да преведе пари на момичетата, след като е станало ясно, че те са пуснали сигнал в Министерството на спота за проблема с финансирането. 

"В седмицата, преди да гръмне този скандал и след като информирахме г-жа Боева от Министерство на спорта за тези проблеми, аз бях потърсен от г-н Златев в моя офис многократно с обяснение, че той прави всичко възможно да помага на момичетата, че няма открит конфликт с тях, нещо, което те ми обясниха съвсем различно. Той каза, че много спешно ще им преведе 10 хиляди лева, по 5 хиляди на момиче, които ние върнахме, защото са преведени без правно основание. Така ако се разпределяха държавните пари, "дай сега тук да не гърми скандала", той повече се интересуваше дали съм пуснал сигнал в прокуратурата, отколкото дали те имат финансиране за турнири", заяви Василев.

Адвокат Василев обяви, че сестри Стоеви и техният треньор Михаил Попов ще заведат дело срещу спортния директор на Българската федерация Орлин Цветанов, заради това, че той ги е нарекъл "ренегати" на пресконференция на Федерацията миналата седмица. 

"По повод твърдения на г-н Орлин Цветанов, че те са ренегати и треньорът им е най-големият ренегат, тримата завеждат дело срещу г-н Орлин Цветанов по отношение на тези негови твърдения. По отношение Джема Зечири, която твърди, че има смс-и, които са ѝ изпращани, най-вероятно ще имате също възможност да докажете това нещо пред съда", каза Василев.

Двете бадминтонистки обясниха, че причината да не искат повече да играят за България е отношението на Федерацията към тях. 

"Каква е причината? Отношението към нас. Аз не виждам защо беше тази цялата омраза, това няма нищо общо с нито един от тях, които бяха нашите съотборници. Ние никъде не сме казали, че ще играем за някоя държава. Не сме казали на никой лично тези неща, които те ги бяха казали тук, че сме ги наричали някакви епитети. Нито веднъж не сме казали, че когато сме в България някой ни е отказал да играем с тях. Ние сме взели наше решение да не играем за България и не мога да разбера какъв е проблемът. Ние просто искаме да видим къде са отишли тези пари. Ние не искаме никакви пари", сподели Стефани Стоева.

"Варианти няма да си променим нашето решение, ние сме си го взели за нас двете, знаем какво жертваме - жертваме си Олимпиадата, Европейски и Световни първенства, но решението ни да се промени няма", допълни Габриела.