Президентът на БФБадминтон Володя Златев коментира откритото писмо на сестри Стоеви, които публикуваха позицията си в социалната мрежа Фейсбук.

"За мен беше огромна изненада откритото писмо на уважаваните от нас и от мен лично сестри Стоеви. Считам, че в последните 8 години, не една-две съм полагал грижи те да бъдат състезателите с най-добро финансиране в нашия спорт, и за което свидетелстват успехите, които постигнахме. За миналата година като финансови средства те са получили повече отколкото всеки друг олимпийски състезател в България", коментира Златев.

"Дълбоко учуден съм на отношението и лично към мен, защото те освен уважение друго не са имали отношение. Не съм ги нагрубил, като юрист ви го казвам, такъв тон е неприемлив, той е обиден към мен, състезатели, треньори и цялата бадминтон общественост", добави той.

"Сестри Стоеви попадат в олимпийска подготовка, имам средства, както те, така и треньорът им. За тях сме предвидили за миналата година, повече от половината бюджет за международен спортен календар. Тази година сме предвидили всички най-големи турнири за тях, за да засвидетелстваме уважение към тях. Открит конфликт нито с тях, нито с треньора не съм имал. От известно време те отказаха да играят за България, през миналата година през декември, в първата среща не играха. Предстоеше им Мастърс в Китай, предположихме, че се готвят за това състезание. Треньори искаха дори наказание за тях, но аз предпочетох да ги запазим от наказание. Оказа се, че те имат афинитет да се състезават за друга държава, имахме информация, от френска страна. Направихме обща среща с националните играчи, половината от бюджета е за Стоеви".

"Действително те са имали среща заедно, извикаха ни, представям ви писмо от 9 април, повече от половината от бюджета за международен спортен календар е за Стоеви. Ние желаем да го изпълним, отказът започна още от миналата година. Те не играха за страната в полуфинална фаза на европейско отборно първенство. Във всеки един спорт би било достатъчна санкция за изваждането за дълги години от спорта. Не предприех действия в тази посока, считайки, че те ще играят за България", добави Златев.

"Мъчно и тъжно ми е, чувствам се нагрубен, средствата, които се отделят и усилията които се правят за тях, полагали сме грижи за тях, дали те ще вземат чужд паспорт и ще играят за чужд отбор?, от това писмо, аз разбирам, че няма да играят под флага. Оставам чисто отворен и с уважение към тях, който е играл под български флаг, и който е получавал подкрепа, желая те да продължат да играят за България", каза още президентът на федерацията по бадминтон.

"Нямаме никакъв интерес да не бъдем прозрачни и към нас, и към тях. Ще бъдем абсолютно добронамерени към тях. Оставяли сме желание и вратичка за съдействие, което е и правено, недоумявам за тона, мога да имам догадки, знам едно, когато един състезател не играе за страната си, има и чисто юридически аспект, може би се предвижда визия действително да се защитава чужд флаг", добави той.

"Тяхната подготовка е обезпечена. Предвидили сме лагер, дали те ще участват, те няма желание изобщо да играят за България, не знам защо. Ние сме открити, как действа бюджетирането на една федерация, има средства, за международен календар, за вътрешен календар, за материално-техническо осигуряване, за наеми и месечни средства, тяхната сума е с най-висок характер, това е проверимо", добави още Златев.