Многократният световен и европейски шампион по бокс, олимпийският вицешампион от Атланта-96 и спортист номер 1 на България за 1993 година Серафим Тодоров изпрати открито писмо до кандидата за президент на БФбокс Светослав Стойчев, чрез спортна редакция на БТА.

Gong.bg предлага цялото писмо, без редакторска намеса:

"До г-н Светослав Стойчев, един от кандидат-президентите на боксовата федерация за предстоящите избори на 9 юли 2011.

Господин Стойчев,

На 2 юни се представихте официално на първа пресконференция в частен пресклуб в София като кандидат-президент на боксовата федерация за предстоящите избори, издигнат от Боксов клуб НСА. Много се зарадвах, когато декларирахте, че от Ваша страна няма да има удари под пояса преди изборите. А защо не спазихте дори първото си публично обещание?

Боксът е моят живот. С интерес следя изявите на всички претенденти за поста президент на Българската федерация по бокс за аматьори. Казахте, че преди изборите няма да има удари под пояса. Но сега виждам, че вие удряте само под пояса. Може би това се дължи на факта, че вие никога не сте тренирали бокс, а не съм сигурен и дали в училище сте се събличали по спортен екип за часовете по физическо. Имате ли спечелено спортно състезание в някой вид спорт?

На представянето на кандидатурата ви видях, че екипът Ви не само че не струва, но и нанесе много унижения на бокса. Ако хората, които вие ни представихте, ще управляват бокса, жална ни майка. Та вие ни представихте някакъв бивш боксьор Ангел Биков, който никога не е ставал дори и шампион на България, а се представя за "Заслужил майстор на спорта"?

Този човек Биков е с много дебело досие в полицията и бе представител за Пловдив на силова групировка с недобро име. Сега е пенсионер, без собствено жилище и живеещ под наем. Той ли ще финансира ремонта на залите ни? В Хасково вие казахте, че ще ремонтирате тренировъчните зали на всички клубове.

Математиката не ми е силната страна, но е просто да се изчисли, че ако за около 60 зали се вложат по минимум 20 000 лева, (а мисля, че това са крайно недостатъчни пари), ще ви трябват 1 200 000 лева като за начало. Къде са тези пари? Щом искате да сте публична личност, покажете или публикувайте годишната си данъчна декларация за последната или за последните три години. Не съм виждал годишната Ви данъчна декларация, но със сигурност знам, че няма как да платите данък на такава сума, която дори няма да ви стигне при вашите обещания, а вече дължите доста пари на доста хора. Може би затова и семейството ви има проблеми, които не отрекохте на пресконференцията. Тези проблеми Вие може би най-добре знаете кой ви ги създава. И това не са среди от бокса,защото вие още сте много далече от тези среди. Ако някой Ви повярва и прояви състрадание по време на гласуването, това не е ли отново удар под пояса?

Главната организаторка на бокса Катя Костадинова, която показвате навсякъде по градовете, не е ли в майчинство и не е ли редно да си гледа бебето, за което държавата й плаща с пари на данъкоплатеца. Така ли ще бъде и във федерацията? За финансите по програмата ви почти всичко е пробито. Това не са ли удари под пояса?

Ами прословутото ви изказване за помощта и съдействието от Иван Славков (преди или след погребението му?) за подкрепата Ви от президента на АИБА на тези избори не е ли пак удар под пояса?
Няма как г-н Ву да застане на ваша страна, тъй като вие сте световно неизвестен в боксовите среди. Аз лично познавам г-н Ву от много години, тъй като преди да стане президент той бе дълги години член на изпълкома на АИБА и лично ме е награждавал. Г-н Ву е много етичен човек и отлично знае, че няма право да се меси в изборите на националните федерации. А вие го намесихте вече.
И то как - твърдите, че вашата връзка с г-н Ву е . . . Иван Славков ??? Един мъртъв човек, който не може нито да потвърди, нито да отрече. Господин Стойчев, много Ви моля - поне мъртъвци не използвайте във вашата предизборна кампания.

Казвате, че на бокса не му е нужен боксьор. Г-н Стойчев, не ни подценявайте, защото и предишният претендент ни подцени и загуби. Всички в залата отлично разбраха защо. Постът председател на Управителния съвет на българския аматьорски бокс не е лъжица за всяка уста. А на нас не ни трябва лице, което да търси популярност и изяви за сметка на пролятата ни пот в залите. На нас ни трябва точния човек, който да разбира не само проблемите ни, но и да знае как да ги реши, да е име, да държи на думата си, вече да има авторитет на международния ринг, да бъде отговорен лидер, да има опит. УС на БФБ не е зала за занимания с начинаещи. Ще бъда откровен - АЗ ЛИЧНО НАПЪЛНО СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ВИЕ НЕ СТЕ ЧОВЕКЪТ ЗА НАШАТА ФЕДЕРАЦИЯ!"