Южноафриканската лекоатлетка Кастер Семеня изрази разочарованието си от решението на Спортния арбитражен съд (КАС) да отхвърли жалбата ѝ срещу новите правила за нивата на тестостерон на Международната атлетическа асоциация (ИААФ).

По-рано днес стана ясно, че КАС намира регулациите, които ще влязат в сила от 8 май, за "нужна и разумна дискриминация за запазването интегритета на женската атлетика".

Според новите правила състезателите на 400 метра и по-дълги дистанции ще трябва да държат нивото си на тестостерон под определена граница, ако искат да участват в турнири, като регулацията е насочена към жени с особено сексуално развитие, които са "хиперандрогенни".

"От десет години ИААФ се опитва да ме забави, но това само ме прави по-силна. Решението на КАС няма да ме спре. Знам, че правилата на ИААФ винаги са били насочени специално срещу мен", коментира Семеня в изявление след решението на КАС.

Лекоатлетката допълва, че се радва да види, че Съдът в Лозана признава, че новите регулации са дискриминационни срещу определени жени.

Кастер Семеня казва, че се надява новите правила все пак да бъдат отхвърлени, което означава, че тя най-вероятно ще обжалва решението на КАС пред Швейцарския федерален трибунал. /БГНЕС