Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли жалбата на лекоатлетката Кастер Семеня срещу правилата за нивата на тестостерон на Международната атлетическа асоциация (ИААФ), според които тя трябва да занижи тези нива, ако иска да се състезава при жените.

КАС признава, че подобни регулации са дискриминационни, но ги определя като "нужна и разумна дискриминация за запазването на интегритета на женската лека атлетика".

28-годишната Семеня определи правилата за нечестни и заяви, че иска "да се състезава така, както се е родила". След решението на КАС Семеня и други атлети с отклонения в сексуалното развитие трябва или да взимат медикаменти, за да потиснат нивата си на тестостерон, ако искат да участват в бягания от 400 метра и нагоре, или да сменят дисциплината си.

Все пак КАС подчертава, че има сериозни притеснения относно практическото приложение на регулациите на ИААФ. Сред тях са, че атлетите могат неволно да нарушат стриктно определените допустими нива на тестостерон, определени от ИААФ, въпросително около това доколко по-високите нива на тестостерон дават предимство при бягания над 1500 метра и практическата страна на прилагането на тези регулации.

Новите правила на ИААФ влизат в сила на 8 май. /БГНЕС