Себастиан Коу е новият президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Британецът спечели вота в конкуренцията на легендарния украинец Сергей Бубка. 

За Коу са гласували 115 делегати срещу 92 за Бубка по време на 50-ия конгрес на ИААФ в Пекин. 

Британецът, двукратен олимпийски шампион в бягането на 1500 метра, наследи на поста сегеналеца Ламин Диак, който бе начело на леката атлетика през последните 16 години. 

"Просто нямам думи. Искам да благодаря на Сергей за добрата кампания. И двамата ще работим за развитието на нашия спорт", каза Коу след победата. 

Новият президент бе избран след електронно гласуване, което породи множество полемики. Един от делегатите, представител на Мавритания, обяви директно, че системата е сложна за много от колегите му и може да бъде манипулирана. Изказването му предизвика аплодисменти сред част от делегатите. 

Себастиан Коу е 58-годишен. След завършване на спортната си кариера става политически деятел и спортен функционер. От 1992 до 1997 година е член на английския парламент. Председател е на организационния комитет на Олимпиадата в Лондон през 2012 година. До момента заемаше поста вицепрезидент на ИААФ. 

"За повечето от нас раждането на нашите деца е най-важният момент в нашия живот. Възможността да работя с всички вас за развитието на нашия спорт е вероятно вторият най-важен момент в моя живот. Боря се да направя моя спорт още по-значим, но не съм сам. Ще го направим заедно. Аз съм на ваша страна, вашата битка е и моя битка", обърна се Коу към делегатите след победата си./БТА