Един ден остава до избора на нов президент на Международната атлетическа асоциация – IAAF. Кандидати за поста са две от иконите на световната лека атлетика през последните десетилетия – лорд Себастиан Коу и Сергей Бубка.

Украинската легенда на овчарския скок даде специално интервю пред репортера на Нова Телевизия Емил Здравков по време на неотдавнашното си посещение си в България. Предлагаме ви този разговор.

- Г-н Бубка, били сте много пъти в България. Какво този път е различното за вас?

- Много съм щастлив да бъда в Стара Загора, на това красиво място и в това прекрасно лятно време. Тук се провежда изключително важното състезание от Втора лига на Европейското отборно първенство. Мисля, че това е много значимо състезание в този красив град и на стадиона, където Йорданка Донкова е поставила световния рекорд на 100 метра с препятствия през 1988 година.

Преди толкова време се е случило, а рекордът от 12.21 все още е недостижим. Това е наистина уникално, историческо място. Разбира се да видим едни от най-добрите европейски атлети, състезаващи се в България, мисля че е много голямо събитие.

То е много важно и смятам, че Българската федерация по лека атлетика и нейният председател Добромир Карамаринов показват изключително добра работа в екип. Това е солиден пример за европейската и световната атлетика. 

- В момента вие сте в предизборна кампания за президент на IAAF. Колко важни са България и целият регион за развитието на световната лека атлетика?

- Този регион е много важен. Трябва да се подходи индивидуално към всяка страна и всяка федерация-членка. Техните нужди и искания са различни. Моята визия и философия  са такива, че ние трябва да бъдем близо до всяка федерация и да разработим план за развитието на всяка федерация.

В този регион трябва да окажем още подкрепа за развитието на спорта, трябва да осигурим още финансиране. Разбира се трябва да се назначи безвъзмездно персонал, който да води леката атлетика в правилната посока.

Също така трябва да подкрепяме организацията на регионални състезания. Такива, които са в този регион. Ако има състезания от национално, регионално, континентално и след това международно ниво това ще осигури огромна популярност и реклама за развитието на леката атлетика.

Това ще е добре за хората, за децата и разбира се това ще направи атлетика по-видима. Такива състезания биха развивали качествата на атлетите в името на техния личен просперитет и бъдеща кариера. 

- Как мислите, кои проблеми в IAAF се нуждаят от спешните решения?

- Най-важното, най-ключовото, е да преразгледаме програмите за развитие. Трябва да осигурим повече безвъзмездна финансова помощ за федерациите-членки, да им дадем насоки и да им съдействаме и да ги обслужваме, за да се ръководи правилно атлетиката във всяка страна.

Както казах по-рано трябва да изработим стратегически план за развитието на всяка федерация, на всяка страна. Разбира се ние ще продължим да се борим, за да защитим почтеността в спорта и да се борим срещу допинга. Трябва да защитим чистите атлети.