Решението за отстраняването на руските лекоатлети от Олимпиадата в Рио е взето единодушно, заяви президентът на ИААФ Себастиан Коу.

На заседание във Виена Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (ИААФ) остави в сила наказанието на Русия и по този начин състезателите на Русия по лека атлетика няма да вземат участие на предстоящите олимпийски игри в Рио де Жанейро през август.

ИААФ остави наказанието на Русия, след като специална комисия отсъди, че в Русия все още има сериозни проблеми с допинга.

"Има известен прогрес, но крайно недостатъчен. Решението е взето единодушно. Политиката не играе роля в този случай", каза Себастиан Коу пред репортери.

Все още съществува минимална възможност Международният олимпийски комитет да отмени наказанието, но това едва ли ще се случи.

"Разочаровани сме. Невинни спортисти пострадаха заради няколко виновни. Надяваме се МОК да поправи тази грешка", каза спортният министър на Русия Виталий Мутко.

Изпълкомът на МОК ще обсъди решението на ИААФ в телефонна конферентна връзка, съобщиха от пресслужбата на олимпийския комитет. /БТА