Дали заради засиления медиен натиск и негативните коментари, или по други причини от ръководството на Световния шампионат по лека атлетика в Лондон и IAAF взеха решение да допуснат Исаак Макуала до старт на 200 m. 

Въпреки, че в по-ранно съобщение на международната атлетическа асоциация бе посочено, че Макуала не би следвало да недоволства, защото той и щабът (включително медицинските лица) на Ботсвана са били предупредени за последствията от карантината, под която трябва да бъде поставен Макуала, заради заболяването му с вирусна инфекция, днес спринтьорът възнегодува остро срещу недопускането му до вчерашния финал на 400 метра. Той коментира пред BBC, че ако ситуацията е касаела британски атлет като например Мо Фара или звездата Юсейн Болт, то Организационният комитет на Лондон 2017 и IAAF никога е нямало да спрат някой от тях. 

Все пак решението е на налице, преди около час на интернет страницата на световното първенство в Лондон IAAF съобщи, че тъй като карантината на Макуала е изтекла днес в 14:00 ч. британско време и след като атлетът е бил прегледан, е установено, че той вече може да се състезава. 

Така според действащите Състезателни Правила на IAAF Макуала ще бяга в опит да се класира за полуфиналите на 200 метра. Атлетът трябва да постигне време от 20.53 секунди или по-добро, за да се класира по резултат за 2-рия кръг.

Тъй като стадионът в Лондон е с 9 пътеки, това няма да промени състава на вече известните полуфинали в дисциплината.   

Макуала ще направи своето самостоятелно бягане от първия кръг на 200 метра, в 20:40 минути българско време тази вечер.

Заради страх от вируси: Лекоатлети сменят хотели на Световното