Солидна част от участниците на Световното първенство по лека атлетика вече няколко дни се оплакват от стомашно-чревни проблеми, а по всичко изглежда, че те са свързани с хотел до Тауър Бридж, където са настанени голяма част от тях.

Това доведе и до необичайни мерки в някои отбори като германския: "Заедно с медицинската комисия на IAAF проведохме разговори и хигиенните стандарти в хотела бяха повишени", сподели главният лекат на Бундестима Андрю Лихтентал.

Въпреки това обаче германците не искат да поемат рискове и всички атлети, които пристигат в Лондон от понеделник насам, са настанени в друг хотел.

"Това е само мерка за безопасност. Всички сме добре, дори имаме единични стаи", заяви олимпийският шампион в хвърлянето на копие Томас Рьолер.

Отказаха достъп до стадиона на претендент за златото заради стомашен вирус

Мерките за сигурност обаче дойдоха прекалено късно за спринтьора на Ботсвана Исаак Маквала. Той бе един от фаворитите за златото на 400 метра, но не бе допуснат до финала заради заболяването си. Маквала бе дошъл до стадиона, но не бе допуснат на съображението, тъй като според британското законодателство трябваше да прекара 48 часа в хотелската си стая.

"Мисля си, че това може да е саботаж! Питам се, дали щеше да е същото, ако ставаше дума за британец - щяха ли да му забранят? Не вярвам", заяви разочарованият Маквала.