С червена превръзка на очите, бившият световен шампион Веселин Топалов победи на 46-тия ход с черните фигури Василис Контос /Гърция/ тази вечер в звуконепроницаемия павилион, построен на десетина метра от главния вход на Народния театър "Иван Вазов". Около тридесетина любопитни минувачи, десетина постоянни "кибици" от шахматната градинка зад бившия мавзолей плюс гросмайстор Евгени Ерменков и съпругата му Светла - дипломиран лекар и шахматен лаик, изгледаха партията. Високата и леко прегърбена блондинка Кармен Каас - супермодел на "Шанел" и шеф на естонската шахматна федерация, увековечи партията със снимки на скъпия си мобилен телефон.

Василис Контос - студент по публична администрация в университет в Атина, е победител в играта "Познай ходовете на Топалов" в предишното издание на турнира М-Тел Мастърс, след като позна 168 хода в десетте партии на българския супергросмайстор. Така нисичкият, мургав и възпълен гръцки студент заслужи правото да играе партия със самия Веселин Топалов.

А колкото до червената превръзка на очите, с която гросмайстор Топалов приличаше на революционер, изправен на разстрел от реакционен режим, тя бе за камуфлаж - шахматист от класата на 19-тия световен шампион държи в главата си безброй партии и варианти и въобще няма нужда от шахматна дъска, за да изиграе партия по ускорен шахмат с гръцки студент.

Утре обаче гросмайстор Веселин Топалов ще има далече по-трудна задача - с черните фигури той ще играе срещу "Шахматния Моцарт" от Норвегия, шахматист номер 3 в световната ранглиста Магнус Карлсен в първата си партия на М-Тел Мастърс 2009. Часовниците за първия кръг ще бъдат пуснати в 16,00 часа, а партиите ще се играят във въпросния павилион пред Народния театър "Иван Вазов".