Първите Европейски игри в Баку официално са закрити. Церемонията започна с много фойерверки и танци, а в края ѝ беше сложена точка на форума, който се проведе от 12 до 28 юни. В игрите участваха над 6 000 спортисти от 50 страни, които се бореха за 253 комплекта медали в 20 спорта.

В ложата на стадиона беше и президентът на България Росен Плевнелиев. Той беше поканен да бъде сред официалните гости на церемонията по закриването.

Основна идея на пищното заключително зрелище беше да покаже националната култура на Азербайджан, тясната връзка между традицията и съвременността и как миналото влияе на настоящето. Постановчик на церемонията по закриването беше Джеймс Хадли, известен със своята режисура на знаменития канадски "Сирк дю солей".

На традиционния парад на спортистите знаменосец на българската делегация бе Стефани Стоева, която заедно с по-голямата си сестра Габриела донесе единствения златен медал за нашата делегация на игрите в Баку. Това се случи на турнира по бадминтон за двойки-жени.

В своето слово председателят на Организационния комитет на игрите Мехрибан Алиева поздрави своите сънародници за успешния финал на първите европейски игри и многобройните гости за тяхното приятелство.

"Ние сме щастливи, че първите европейски игри се проведоха в нашата страна", каза в своето слово Мехрибан Алиева. "Изпитваме чувство на гордост от това, че Азербайджан само за две години и половина реализира поетия ангажимент и проведе спортно мероприятие, съответстващо на най-високите стандарти."

Президентът на европейските олимпийски комитети Патрик Хики опредили в своето слово игрите като "прекрасен празник на спорта". Той благодари и на спортистите, участващи в Баку. 

"Вие с чест и достойнство представихте вашите страни и континента. Мащабността на игрите се определя от високите спортни резултати. Вие ни подарихте грандиозен спортен празник. Надявам се, че винаги ще помните тези игри", сподели Хики.

Церемонията по закриването завърши с концерт на британските музиканти Джон Нюмън, Гарет Емери и групата "Клин бандитс", а спортистите, навлезли на терена, бурно танцуваха и се снимаха за спомен от първите европейски игри. Церемонията завърши с още един мощен салют и масова дискотека, а в небето полетя мистичната птица Симург, символизираща единство.