Националният олимпийски комитет на Русия ще контролира работата на Руската атлетическа федерация (РАФ) за решаването на проблема с допинга. Това заяви министърът на спорта на Русия Виталий Мутко.

"Предприели сме всички необходими действия. Руският олимпийски комитет ще вземе под свой контрол тази ситуация. Русия е способна да се справи с тази ситуация", коментира членът на руското правителство, като той допълни, че очаква наказанието да бъде отменено в рамките на следващите 2-3 месеца.

За пореден път министърът на спорта на Русия изтъкна тезата си, че не е правилно чистите от допинг атлети да бъдат наказвани. 

"Да изхвърлиш, да забраниш, да изключиш - това не е изход от ситуацията, не дава импулс за развитието на спорта. Проблемите трябва да се решават съвместно с международните организации. Ако трябва, ще засилим и ролята на държавата", допълни Мутко.

Припомняме ви, че след доклад на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), обявен през миналата седмица, в който се описваха сериозни нарушения в антидопинговата програма на Русия, както и прикриването на положителни тестове на руски атлети чрез корупционни схеми, Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) спря временно членството на РАФ и лиши нейните състезатели от правото на участие във всички международни състезания, включително Олимпийските игри. WADA от своя страна отне акредитацията на Руската антидопингова агенция.