Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) обяви инспекционния екип, които ще проверява програмата за реформи на Русия, която трябва  да даде възможност на Руската атлетическа федерация (РАФ) да възвърне членството си в IAAF.

Инспектиращата група на IAAF има независим председател, в лицето на обявения още след извънредното заседание на Съвета на IAAF Руне Андерсен, който е норвежки международен експерт по антидопинг.

Преди да се присъедини към Световната антидопингова агенция (WADA) през 2002 г., Андерсен e бил началник на отдела по етика, спортна медицина и борба с допинга в Норвежкия олимпийски и параолимпийски комитет. Той е бил и член на Групата за мониторинг на Конвенцията за борба с допинга, към Съвета на Европа.

В екипа на Андерсен са включени още четирима членове на Съвета на IAAF: Аби Хофман (Канада), Анна Рикарди (Италия), Франк Фредерикс (Намибия) и Джеф Гарднър (Норфолк). Аби Хофман е началник на отдел в Министерството на здравеопазването на Канада и е била координатор в антидопинговата работна група на IAAF от 2004 г. насам.

Анна Рикарди е Технически делегат на турнира по лека атлетика, на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Тя е и ръководител на програмата за обслужване на националния отбор към Олимпийския комитет на Италия.

Франк Фредерикс е член на Международния олимпийски комитет (МОК), председател на Комисията на атлетите към IAAF и бивш председател на Комисията на спортистите към МОК.

Джеф Гарднър е председател на Асоциацията по лека атлетика на Океания и бивш главен министър, председател и член на Законодателното събрание на Норфолк. Независимият председател Руне Андерсен коментира назначението си така:

"За мен е чест, че бях помолен от Себастиан Коу да оглавя процеса по проверка. Аз съм посветил живота си на чистия спорт и от името на невинните спортисти, които са бъдещето на леката атлетика в Русия, ние започваме нашата работа, за да гарантираме справедлива и честна конкуренция."

Президентът на IAAF Себастиан Коу заяви: "След консултация с WADA, ние ще определим критериите за проверка. Петчленният инспекционен екип, ръководен от известния антидопингов експерт Руне Андерсен, притежава извънредно количество опит, който да гарантира, че РАФ отговаря на критериите и на условията, за да може за пореден път нейните атлети да бъдат допуснати до международни състезания.