Президентът на Федерацията по художествена гимнастика на Русия Ирина Винер не остана много доволна от представянето на своя тим, въпреки че момичетата й спечелиха всички златни медали на Европейското първенство в Баку, Азербайджан.

Сборная си тръгва с 8 първи места от 8 възможни, както и три сребърни отличия. Дина и Арина Аверини си разпределиха златните медали на всички четири уреда, а ансамбълът-девойки триумфира в многобоя и на отделните финали. В отборната надпревара отново Русия спечели златото.

 „Някога един от ръководителите на нашата страна каза, че всичко се оценява по резултатите. Ако се оценява по резултатите, всички златни медали спечелихме ние. По-висок резултат, няма накъде, както се казва. Длъжни сме да сме доволни, в това число и аз”, сподели Ирина Винер.

„Както казваше един мой учител в училище: „Само Бог знае за петица (най-високата оценка), аз знам за четворка, в всички вие останалите – за тройка.” Предстои ни още много работа, трябва да се готвим за Световно първенство, за Европейски игри”, каза още една от най-влиятелните фигури в художествената гимнастика.

„Видях прекалено много неточности, много ще трябва да отработваме. Много добре днес се представиха ансамбъл-девойки, които ще ни представят на шампионата на планетата при девойките. Но има още много неща, върху които да поработим.”

„Както работи, така и ще продължи кариерата й. Всичко при нас е на спортен принцип. Ние имаме още талантливи състезателки – Анастасия Гузенкова, Дария Трубникова, Лала Крамаренко. Имаме момичета, които ще се готвят за Олимпиадата. Затова конкуренцията ни е много силна.”

Ирина Винер уточни още, че съставът за Световното първенство през септември ще бъде определен след лятното първенство на Русия, което ще се състои в нова зала в Москва.

България завърши с три бронзови отличия в Баку – един в отборната надпревара и два на финалите на отделните уреди (топка и лента) за Боряна Калейн.