Българската състезателка Боряна Калейн направи много силно Европейското първенство по художествена гимнастика. Грацията завърши с актив от три бронзови медала от шампионата в Баку, Азербайджан. Гимнастичката от клуб „Левски Триадица” спечели две отличия във финалите на отделните уреди – лента и топка и един от отборната надпревара.

Боряна Калейн записа изключително успешно състезание, показа израстване и истински състезателен дух. Грацията ни се утвърди през последните месеци като най-стабилната в националния отбор и закономерно си тръгва от шампионата на Стария континент с три бронзови медала.

След завръщането си в София Брояна Калейн ще държи две матури. Самата тя използва времето за почивка между състезатенията в Баку, за да се подготвя и за изпитите, които й предстоят през следващата седмица.

Във финала на лента състезателката на Марияна Памукова завърши с трета с оценка - 19.750 точки след двете рускини Дина Аверина и Александра Солдатова. Катрин Тасева допусна неточности при последното си излизане на килима. Гимнастичката ни получи 17.750 точки за изпълнението си по музика от филма „Роди се звезда” и остана на 8-о място на този уред.

Малко по-рано Боряна Калейн се окичи с бронз и на топка. Тя получи 21.800 точки за своето прекрасно изпълнение на „Аз съм беля”. Младата грация беше оценена с 13.100 за трудност и 8.700 за изпълнение. Другата ни представителка във финала на топка Катрин Тасева завърши на 7-о място след неточности в съчетанието си. Състезателката на клуб "Левски Илиана" получи 19.500 точки.

Златото във финала на топка е за Арина Аверина с 22.850 точки, а среброто за Александра Солдатова с 22.050. И двете състезателки на руския национален отбор.

Катрин Тасева остана в подножието на финала на бухалки. Тя завърши четвърта, след като допусна неточности в изпълнението си по „Think” Арета Франлин. Българската националка беше оценена от журито с 21.150 точки. Във финала на бухалки страната ни имаше само една представителка. Първите две места бяха окупирани от двете сестри-близначки – съответно злато за Арина Аверина (23.200) и сребро за Дина Аверина (22.950). Бронзът е за Влада Николченко (22.475).

Съвсем малко не достигна на Невяна Владинова за медал във финала на обръч. Грацията ни завърши четвърта с 20.700 точки - с 12.200 за трудност, 8.500 за изпълнение.

Боряна Калейн допусна грешка и завърши на 7-а позиция в този финал с 19.700 точки. Златото на обръч е за Дина Аверина от Русия с 23.300 точки. Среброто е за Екатерина Галкина от Беларус, а на третата позиция е Никол Зеликман от Израел.

Вчера националният ни отбор, съставен от индивидуалистките Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова и ансамбъла при девойките, завоюваха бронзов медал в отборната надпревара.

Тайната за израстването на Боряна Калейн