През юбилейната 15 година от създаването на спортен клуб "Витоша" София, традиционният турнир за Купата на България по голбал отново се състоя.

В спортен комплекс "Люлин" в гр. София излязоха да мерят сили 3 родни и четири чужди отбора. Участие взеха домакините от ски "Витоша", уск "Болид" и двата тима от София и СКИ Атлет от гр. Варна. Чуждите отбори взели участието в събитието бяха от балканските страни Румъния - "Питещи", от едноименния град, Гърция- "Клио Тесалоники голбален клуб" Босна и Херцеговина - "център Сараево" и националният отбор на Черна гора.

Отборите бяха разпределени в две групи, в А група бяха отборите на "Витоша", "Атлет", "Питещи" и "Център Сараево", в група Б бяха съставите на "болид", "Клио Тесалоники голбален клуб" и Черна гора.

Групите бяха спечелени безапелационно от отборите на "Витоша" и Черна гора, а място на полуфиналите намериха и отборите от Румъния и Гърция. В първия полуфинал между отборите на "Витоша" и "Клио Тесалоники голбален клуб" се получи много равностоен и оспорван мач. Двата отбора разчитаха на силни удари и стабилни изяви в защита и в дълъг период от време мача висеше на един гол разлика. В крайна сметка с по-голямо майсторство играчите от СКИ "Витоша" заслужиха своето място на финала, като крайният резултат бе фиксиран на 10-5 в полза на нашия тим.

Във вторият полуфинал никой не очакваше да бъде толкова драматичен и изпълнен с емоции, отборите на "Питещи" и Черна гора сътвориха сериозно зрелище. Напрежението витаеше през целия мач, защото нито един от отборите не можеше да поведе с повече от един гол, за това последният съдийски сигнал дойде при резултат 3-3. В този случаи по правилник се играят 2 продължения до златен гол, за определянето на втория финалист. черногорците отбелязаха така скъпоценния гол и започнаха да празнуват победата, когато главният съдия от Гърция отмени гола и свири дузпа за нарушение на правилата, която играч от "Питещи" вкара и хвърли своя отбор в делириум.

След изгубените полуфинални срещи в мача за бронзовия медал се изправиха Черна гора и "Клио Тесалоники голбален клуб", мача беше фокусиран изцяло в представянето на отборите в защита и по- опитният отбор от Гърция успя да завоюва медала, като надделя с резултат 5-3.

Най-чаканият мач, а именно финалът противопостави домакините от "Витоша" и "Питещи", Румъния, след мача в групите между двата отбора и категоричната победа на "Витоша" румънците искаха да си върнат за загубата и да отнесат купата от турнира на север от Дунав. Мача започна с 2 бързи гола на играчите от "Витоша", но бързо- бързо румънците върнаха едно попадение, но то по-скоро даде импулс в играта на родния тим и головете в мрежата на отбора от "Питещи" заваляха.

Няколко минути след началото на второто полувреме играчите на "Витоша" отбелязаха 12-ти гол, а румънците имаха на сметката си само 2 гола, по този начин според правилника на IBSA по голбал мача се прекратява и отборът отбелязал повечето голове печели заради 10 головата разлика.

Така за пореден път купата от отворения турнир на България по голбал остана да краси витрината на спортен клуб за интеграция "Витоша".

Събитието нямаше как да се състои без финансовата подкрепа на българска параолимпийска асоциация и регионалната софийска организация към съюза на слепите в България. Основната работа по посрещане, настаняване на отборите, оборудването на залата и всичко преди, по време и след турнира беше свършено от членовете на СКИ "Витоша".

С тази си победа и завоюваното второ място предходната седмица в гр. Никшич - Черна гора, момчетата от "Витоша", които са част от националния отбор на страната по голбал дадоха заявка за едно добро представяне на предстоящото през 2017 г. европейско първенство група Ц в Молдова.

Спортният клуб търси финансиране за изпращане на отбора в чужбина на силни международни турнири, които да повишат уменията на играчите и да бъдат част от подготовката за европейското първенство.