Комитетът по спортно ходене на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) отправи няколко ключови препоръки към Съвета на IAAF след широки консултации и разглеждане на резултатите от допитване до федерациите членки, атлети, организатори на състезания и други заинтересовани страни (включително телевизионни оператори).

Трите основни препоръки, договорени на заседанието в Монако миналия уикенд, отразяват реалността, че програмата на дисциплините във всички големи лекоатлетически състезания ще стане по-кратка и по-динамична. Тази иновация е необходима за спортното ходене, за да се гарантира, че то остава основна дисциплина на Световните шампионати и Олимпийските игри.

Трите ключови за развитието на спортното ходене препоръки:

  • Да бъде постигната равнопоставеност между половете на Олимпийските игри и тя да бъде поддържана във всички големи международни състезания, като две мъжки и две женски дисциплини да бъдат включени в програмите за шампионати
     
  • ​Дистанциите в състезания за мъже и жени да се променят от 20 km и 50 km на 10 km и 30 km, считано от Световния шампионат през 2023 г.
     
  • Технологията на RWECS (Електронна система за контрол на спортното ходене) с електронни чипове да бъде включена в състезания от 2021 г.
     

За да се осъществи промяната в дистанциите е очертан специален график. Той би дал на скороходците тригодишен преходен период, в който те да се приспособят и да се подготвят за състезания на новите състезателни разстояния.

Прилагането на технологията RWECS, за подпомагане на съдиите в установяването на атлетите, които са загубили контакт със земята, ще бъде прието през 2021 г., само ако необходимите тестове, въвеждане и разпределение на чип стелките бъдат приключени до края на 2020 г.

График за смяна на дисциплините:

Състезание

Мъже

Жени

Олимпийски игри в Токио 2020 г.

20 km/50 km

20 km *

Световен шампионат по лека атлетика в Орегон 2021 г.

20 km/30 km

20 km/30 km

Световен отборен шампионат по спортно ходене 2022 г.

10 km/30 km

10 km/30 km

Световен шампионат по лека атлетика в Будапеща 2023 г.

10 km/30 km

10 km/30 km

Олимпийски игри в Париж 2024 г. 

10 km/30 km


​10 km/30 km

 

* На заседанието си през декември 2018 г. Съветът на IAAF отправи препоръка да се предложи на Международния олимпийски комитет да бъде добавена дисциплината 50 km за жени към програмата на Токио 2020 г.

Председателят на комитета по спортно ходене Маурицио Дамилано, олимпийски шампион от 1980 г. и двукратен световен шампион в дисциплината 20 km, заяви: 

„Комитетът се гордее много с историята и традицията на нашите дисциплини, но основната ни цел в момента е да осигурим бъдещето на спортното ходене отвъд Токио 2020 и да предложим на младите поколения скороходци не по-малко от това и дори повече от това, което вече имаме, защото е много важно за нашия спорт да има четири отделни дисциплини (две за мъже и две за жени) и пълно равенство на Световните шампионати и бъдещите Олимпийски игри. Промените не винаги са лесни, но е абсолютно необходимо да направим спортното ходене по-привлекателно за феновете и за младите атлети.”

Робърт Коржениовски, трикратен олимпийски и трикратен световен шампион на 50 km спортно ходене, който също е член на комитета, подкрепи препоръките, макар и те да означават премахване на неговата емблематична дисциплина от програмата на шампионатите:

„Както знаете, сърцето ми е силно привързано към 50-те километра, а всички велики постижения и медали, които спечелих, бяха на 50 km, но светът се променя бързо и ние трябва да бъдем реалисти. Трябва да се движим напред и да сме смели, за да сме в съответствие с телевизионния интерес и дигиталните медии и да гарантираме бъдещето на спортното ходене по време на големите състезания. Бройките участници на 50 km не са много обещаващи и ако ни е грижа за развитието и здравословното състояние на нашата дисциплина, това е единственият начин да го направим. Не се съмнявам, че 30 km е дистанцията, която ще осигури равни възможности на скороходците да се представят и да постигнат целите си."

Препоръките на Комитета по спортно ходене на IAAF ще бъдат включени в дневния ред на следващото заседание на Съвета на IAAF на 10-11 март 2019 г. и ако бъдат одобрени, промените ще влязат в сила от 1 януари 2021 г.