Белгиецът Ремко Евенепул победи в 18-ия етап и направи решителна крачка към спечелването на Обиколката на Испания за пръв път в кариерата си.

22-годишният колоездач на Куик-Степ Алфа Винил измина 192-километровата дистанция от Трухийо до Алто де Пиорнал за 4 часа, 45 минути и 17 секунди и записа втората си етапна победа във Вуелтата след тази в индивидуалния старт по часовник в десетия етап. Така той ще продължи да носи "червено трико", което облече след шестия етап.

Евенепул грабна победата в последните метри на състезанието, когато се оказа по-свеж от конкурентите си Енрик Мас и Роберт Хесинк. Белгиецът изоставаше в един момент с над 8 минути от групата на избягалите, която наброяваше 43-ма души и в която бе нидерландецът Хесинк. На финалната височина обаче колоездачът на Йъмбо-Висма нямаше никакви сили в краката си това позволи на Евенепул и Мас да го задминат.

Испанецът остана на две секунди от времето на победителя, а съдиите присъдиха същия резултат и на Хесинк. 

Днешният етап бе крайно любопитен не само заради разкъсванията и атаките по височините, но и заради масовото падане, което се случи броени километри след старта. При него пострадаха лидерът при катерачите Джей Вайн, лидерът при спринтьорите Мадс Педерсен и четвъртият в генералното класиране Карлос Родригес. За австралиеца Вайн това се оказа фатално и той приключи деня в линейка. Родригес финишира на 1:19 минути от Евенепул, но през целия етап трябваше да кара с открити рани, докато датчанинът Педерсен също успя да продължи, но тепърва ще се изяснява състоянието му.

В генералното класиране три етапа преди края Евенепул води с 2:07 минути пред звездата на Мовистар и любимец на испанската публика Енрик Мас. Трети на 5:14 минути е друг испанец - Хуан Аюсо.

След падането си Карлос Родригес (Инеос) се свлече на пето място в подреждането за "червенето трико" на 6:49 минути от носителя му и бе изпреварен от колумбиеца Мигел Анхел Лопес (Астана), който е на 5:56 минути.

След отпадането на Вайн новият носител на фланелката на точки за най-добър катерач е еквадорецът Ричард Карапас с 45 точки, с 20 повече от Енрик Мас. Лидер при спринтьорите остава датчанинът Мадс Педерсен (Трек-Сегафредо) с 349 точки, с 200 повече от британеца Фрад Райт (Бахрейн-Викториъс).

В петък е 19-ият етап от Обиколката на Испания - 138,3 километра с начало и край в Талавера де ла Рейна.