Бившият световен шампион Веселин Топалов завърши реми с Теймур Раджабов (Азербайджан) в партия от първия кръг на супертурнира по шахмат в испанския град Билбао, наречен още шахматния Голям шлем. След оспорвана борба двамата останаха само с царе на шахматната дъска - реми на 49-я ход.

Късно тази вечер са останалите две партии от първия кръг - между настоящия световен шампион и номер 1 в световната ранглиста на ФИДЕ Вишванатан Ананд (Индия) и победителя в тазгодишния М-Тел Мастърс в София Василий Иванчук (Украйна) - номер 3 в световната ранглиста, както и между Магнус Карлсен (Норвегия) - номер 2 в световната ранглиста и Левон Аронян (Армения) - номер 10 в последната ранглиста на ФИДЕ.

Средният коефициент Ело на шестимата супергросмайстори е 2775,63 точки, което прави турнира от невероятната 22-ра категория на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

Турнирът ще се състои от 2-ри до 13-ти септември, а партиите ще се играят в "Пласа Нуева" в центъра на Билбао. Според регламента за победа ще се дават 3 точки, за равенство - 1 точка, и за загуба - 0 точки.

Общият награден фонд на турнира в Билбао е 400 000 евро.

Във втория кръг в сряда (3 септември) Веселин Топалов с белите фигури ще срещне Левон Аронян (Армения). Другите две двойки са Василий Иванчук - Магнус Карлсен и Вишванатан Ананд - Теймур Раджабов.