Новата ни национална рекордьорка в тройния скок при девойките под 18 г. Александра Начева се класира за финала на дисциплината на провеждащия се в момента Световен шампионат по лека атлетика за юноши и девойки  под 18 г. в Найроби, Кения.

 
Начева започна квалификацията с опит, който дори не бе завършен във финалната му фаза. В него тя записа едва 11.52 m, при положение, че норматива за класиране във финала бе 12.75 m.
Във втория от трите си опита Александра направи добро стъпване, но не успя да удържи следващата част от скока, като пробяга по пътеката до пясъчника. 
 
Младата ни атлетка обаче показа характер и се мобилизира за последния си опит, който единствен можеше да я класира за финала.  В него Александра Начева постигна 12.76 метра (+0.6 m/s), или точно със сантиметър над квалификационния норматив за директно класиране във финала. 
 
Освен българката, само още две атлетки преминаха над норматива от 12.75, като останалите 9 места бяха допълнени по резултатите на другите участнички в квалификацията. С най-добро постижение за финала се класира представителката на Китай - Тан, която скочи 13.16 m. Втори резултат реализира кубинката Ернандес - 12.92 m.
 
Алекнадра Начева е сред основните фаворитки за добро представяне на Световния шампионат за юноши и девойки в Найроби, тъй като миналата събота българката скочи 13.45 m на Международния турнир по лека атлетика "Пловдив". С този резултат атлетката ни оглави световната ранглиста през сезона при девойките под 18 г.
 
Финалът на тройния скок в Найбори е в утрешната вечерна сесия на световното, като стартът на  дисциплината е в  16:50 ч.