България ще бъде представена от шестима млади атлети на започващия тази сряда (12 юли) Световен шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 18 г. (младша).

Първенството ще се състои от 12 до 16 юли в кенийската столица Найроби, като то ще бъде с историческа стойност, защото е последното, което ще се проведе за тази възрастова група. По решение на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) повече няма да има подобни световни шампионати, а средствата за тяхната организация ще бъдат пренасочени за провеждането на повече континентални и регионални състезания за юношите и девойките под 18 г.

В исторически план Световните шампионати за юноши и девойки просъществуваха в рамките на 10 издания и 18 години, като първото състезание беше през 1999 г.

Така в предстоящото състезание България ще разчита на няколко атлети за достойно представяне. 

Най-големи шансове за призово класиране има новата рекордьорка на страната ни в дисциплината троен скок - Александра Начева. Преди два дни на международния турнир "Пловдив" тя подобри 23-годишния национален рекорд при девойките на Тереза Маринова, постигайки 13.45 m. С този резултат Начева оглави и световната ранглиста на троен скок при девойките под 18 г. през този сезон.

Норматив за световното и подобрен рекорд на Тереза Маринова

Също добро представяне може да се очаква и от Лиляна Георгиева, която в Найроби ще бяга на 1500 m. През последните години талантливата състезателка на средни и дълги разстояния подобри множество национални рекорди в тези дисциплини. От заявките за участие в предстоящото световно става ясно, че по-бързо през 2017 г. от българката са бягали само две представителки на Кения.

Ето и пълния списък на българските лекоатлети, които трябва да стартират на Световното първенство за юноши и девойки под 18 г. в Найроби тази седмица:

Юноши:

Веселин Живков (200 m)

Алекс Христов (Диск / 1.500 kg)

Девойки:

Елена Георгиева (200 m и 400 m)

Лиляна Георгиева (1500 m)

Никол Андонова (100 m пр.б. / 0.762 m)

Александра Начева (Троен скок)