Рекорден брой участници ще има на традиционния международен турнир по бокс „Странджа”, съобщиха от Българската федерация по бокс на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

 

На ринга в спортната зала в Пазарджик ще се качат над 150 боксьори от 22 страни, като досега са потвърдили участие 19 страни. Точният брой на боксьорите ще стане известен в сряда, когато е кантарът и техническата конференция, а след обяд е първият състезателен ден.

 

Сборният отбор на Русия пристига с шестима супербоксьори начело с капитана на сборния отбор и европейски шампион от Москва’2010 Егор Мехонцев в категория до 81 килограма.

 

Куба пристига с 13 боксьори, а участие са потвърдили и авторитетни боксови сили като Украйна, Англия, Франция, Италия, Сърбия, Германия, Грузия и др.

 

За първи път на турнира „Странджа” ще има и бокс за жени - в категориите до 51, 60 и 75 килограма. Старши треньорът на българския национален отбор, олимпийският шампион от Москва’1980 Петър Лесов каза на пресконференцията в Националния пресклуб на БТА, че България ще бъде представена на ринга в Пазарджик от 18 боксьори, като се очакват и още трима-четирима представители на града-домакин.

 

„За съжаление първият лагер мина почти без подготовка - промени се програмата за лагера в Белмекен, а след това започна грипна епидемия в отбора” - каза Петър Лесов - „Но след това подготовката на Белмекен бе добра, правихме спаринги с боксьори от Гърция. След това продължихме в София и направихме няколко спаринга с националите на Грузия, които също ще участват на Странджата”.

 

На въпрос на журналист кои български боксьори имат най-големи шансове за успех на ринга в Пазарджик, олимпийският шампион Петър Лесов отговори: „Шансове имат по-опитните - Александър Александров, Тервел Пулев, Евгени Борисов, Младен Манев. Всеки един от тях ще се бори за медал”.

 

Петър Лесов не скри, че Евгени Борисов ще участва на турнира с болки, тъй като доскоро е имал неприятна контузия - разкъсани мускули.

 

Запитан от журналист дали на турнира „Странджа” ще се боксира световният шампион от Милано’2009 и спортист номер 1 на България за 2009 година Детелин Далаклиев, старши треньорът Петър Лесов отговори:

 

„Преценихме, че е по-добре Детелин Далаклиев да си остане в САЩ - няма смисъл да пътува толкова много за един турнир. Далаклиев ще се включи в националния отбор в началото на май и ще започне подготовка за европейското първенство в София през юни”.

 

Капитанът на националния отбор Александър Александров каза: „Добре се чувствам, добре съм подготвен. Направихме няколко спаринга и мисля, че всички момчета са добре преди турнира Странджа”.

 

Младата надежда на българския бокс, 17-годишният Денислав Суслеков е на същото мнение: „Добра подготовка. Всички състезатели се чувстваме добре”.