Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева изрази задоволството си от представянето на девойките в индивидуалното и ансамблите при жените и девойките. Момичетата взеха участие в днешното контролно състезание в тренировъчната зала „Арена Армеец”, след което беше определен съставът за Световното при девойките в Москва през юли.

„Изключително съм доволна от работата на децата през последните 15 дни, защото съм плътно до тях. На това контролно, както и на миналото, най-доволна бях от Ева Брезалиева, която не спечели миналото, но спечели днешното контролно състезание”, сподели Илиана Раева.

На шампионата в Москва Ева Брезалиева ще играе на въже, Катрин Цонева – топка, Стилияна Николова – бухалки и Валерия Ватова – лента.

„Много сме усложнили съчетанията, момичетата имат огромен шанс да бъдат сред най-добрите, при една силна игра. Момичетата са много щастливи, защото уредите, които сме им разпределили да играят на Световното първенство, са им любимите”, допълни Илиана Раева.

Четири грации и малкият ансамбъл с шанс да влязат в историята

На първото в историята Световно първенство за девойки ще участва и ансамбълът в тази възрастова група, воден от треньорския тандем – Вяра Ваташка и Цветелина Найденова.

„Ансамбълът при девойките е напреднал много, с една грешка само в двете съчетания днес  и то не на рискован елемент. Продължаваме да работим, има още неща, които трябва да се пипнат. Много съм щастлива изобщо от визията на девойките и жените в момента”, коментира още Раева.

Вяра Ваташка: Не беше лесно, след промените ансамбълът е по-спокоен

„При ансамбъла при жените също са с променена и усложнена композиция на топки, те така участваха и в Германия. Работим много съм доволна от всичко, което виждам, надявам се да са спокойни.”

„Всяко състезание си е отделно, на едното може да си направил страшна заявка, а на другото нищо да не направиш. Всичко зависи от мобилизацията, отговорността и концентрацията на момичетата. Надявам се да направим силно състезание в Минск. Просто трябва да излязат и да си изиграят съчетанията, както го правят на тренировка”, завърши Илиана Раева.

На Европейските игри в Минск България ще бъде представена от ансамбъла при жените и Катрин Тасева в турнира по художествена гимнастика.