Главният треньор на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева изрази задоволството си от представянето на грациите ни в индивидуалното в първия ден от Европейското първенство в Баку, най-вече от изиграната композиция на въже на Силвия Митева.

Раева обяви резултатите пред Гонг: „Силвия игра изключително силно на въже и получи втора оценка - 26.625 точки, а на топка е пета - 26.200 точки. Моника Минчева е със седма оценка на обръч - 24.100 точки и 8-ма на лента - 23.200 точки. В общото класиране (многобой - квалификация за отделните уреди) Силвия Митева е 7-ма, а Минчева - 15-та.”

„Много съм доволна, защото и Силвия Митева и Моника Минчева играха над възможностите си. Двете момичета постигнаха много добри резултати. Всяка една от тях утре ще играе на по още два уреда. Играха много силно. Моника Минчева допусна само една дребна грешка на обръч. Двете момичета се справиха много добре до момента”, добави Митева пред Гонг.

Според главния треньор на националния ни отбор, съдиите възприемат положително двете нови момичета, които за първи сезон ни представят на големите международни форуми. Съпругата на Наско Сираков е оптимист за бъдещето ни при индивидуалистките и загатна, че имаме селекция, с която можем да стигнем до мечтаните медали на Олимпиадата в Лондон. Тя открито анонсира амбицията за медал на ансамбъла-девойки, като избраничките на Белла Каратанчева дори при безгрешна игра, могат да спечелят нещо повече от бронз.

Преките ни конкуренти също си правят сметките за отличията на Евро 2009, но България може да обърка сериозно сметките на останалите фаворити.

„Аз се надявам на медал при ансамбъла-девойки, защото момичетата тренират добре, здрави са, всички ни сочат сред фаворитите при девойките. Битката и при тях ще бъде много жестока.”

Докато Илиана Раева обмисля тактиката на Евро 2009 в Баку, у нас името й сериозно се спряга за бъдещ спортен министър. „Ако стана спортен министър, ще съм най-добрият. Но преди това съм обещала да върна златото на българската художествена гимнастика. Нито една политическа партия не се е свързала с мен досега. Вие ме познавате като човек, който досега е спазвал това, което е казвал. Смятам, че съм го доказала и ще продължа за в бъдеще”, завърши Илиана Раева.