Президентът на БФХГ Илиана Раева и трикратната световна шампионка Мария Гигова откриха международния и републикански турнир по художествена гимнастика "Angel's Cup", който се организира за втора поредна година от СКХГ ЦСКА. Надпреварата се провежда в столичната зала "София".

На откриването присъстваха и част от Златните момичета на България, бронзови медалисти от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 - Ренета Камберова и Любомира Казанова, които ще наградят медалистките.

В състезанието ще вземат участие около 500 гимнастички от почти всички клубове в България, както и от Русия, Гърция, Австрия, Норвегия и Швейцария.

Вчера беше първи ден на турнира, в който се състезаваха най-малките. При децата елит (родени 2009 година) шампионката в многобоя стана Светослава Георгиева (Велбъжд).

При родените 2008 година победителка в многобоя е Никол Златкова (Академик).

София Палова (Левски Триадица) спечели многобоя при девойки младша възраст (родени 2007 година) със сбор 27.550 точки. Палова спечели първото място на въже с 10.600 точки, на обръч първа е Нилана Колевска (Велбъжд) с 10.800 точки, на топка триумфира Деница Минкова (Академик) с 8.800 точки, а на лента първа е Дарина Христова (Тракия, Пловдив) със 7.950 точки.

Главен съдия на турнира е Марина Грозданова.

В надпреварата при жените ще стартират 17 гимнастички, сред които Петя Борисова, Ася Иванова, Мариета Иванова, Биляна Писова и други. Многобоят е в петък от 19.00 до 21.30 часа.

Входът за зрители е свободен.

За всички участнички са осигурени медали, награди и подаръци.

В клуб по ХГ ЦСКА работят треньорите Биляна Проданова, дългогодишен национален състезател и медалистка от големи първенства, европейска вицешампионка, балканска и републиканска шампионка, Светослава Калоянова, Виктория Данова, Евгения Стоева и други.