Раева: Ансамбълът за девойки има шансове за медали

Илиана Раева източник: LAP.bg, Владимир Стоянов

Илиана Раева източник: LAP.bg, Владимир Стоянов

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира представянето на ансабъла ни за девойки на първото си съчетание в квалификациите на Европейското първенство по художествена гимнастика. След първия ден, грациите ни са на временното шесто място в класирането. 

Ансамбълът ни за девойки шести след първото изиграване в Будапеща

Лидер в момента е петорката на Русия след оценка от 17 000, следвана от Израел (16 350), Беларус (16 200), Италия (16 100) и Украйна (16 000).

"Не лош старт за България и българския ансамбъл девойки днес. Момичета излязоха много мотивирани и готови за тежката битка. Играха смело, направиха отлично всичките си трудности с тяло. Направиха всичките си рискове елементи до последните секунди на съчетанието, където допуснаха две нелепи грешки. Смятам, че фактът, че до грешките направиха всичките си най-рисковани елементи, ги успокои преждевременно и радостта от отлично изиграното съчетание им изигра лоша шега. Независимо от това, те играха с много настроение и артистичност, бяха прецизни и отговорни към всеки елемент. Показаха голяма класа и израстване във всяко отношение. Получих много поздравления от колеги след края на състезанието", каза Раева пред официалната страница на Българската федерация по художествена гимнастика във Facebook.

"Вярвам, че този отбор има шанс за медал. Днес и утре ще играят за отборното класиране с индивидуалното, а първите 8 ансамбъла в неделя стартират от нулата в битката за медалите", допълни президентът на БФХГ.

"След изиграването направихме нужния анализ и вярвам, че утре прекрасните ни девойки ще излязат с още повече желание и настроение за игра, с пределна концентрация и вяра. Настроението е много добро в отбора. Имаше малко сълзи в очите на допусналите грешките, които бързо бяха заменени с усмивка. Те са млади и много можещи и пътят в красивия ни спорт е пред тях! Всяка грешка е важен урок, който трябва да ги учи как се става голям състезател! Поздравявам момичета и треньорския екип в лицето на Мария Кънчева и Марияна Памукова и вярвам, че утре ще имаме един по- успешен и щастлив ден за българския ансамбъл девойки!", завърши Илиана Раева.

33-ият шампионат на Стария континент, който се провежда в унгарската столица Будапеща, продължава с квалификациите при индивидуалистките (жени), които ще представят композициите си на обръч и топка. В събота, 20 май, предстоят вторите изигравания при ансамблите, както и съчетанията на лента и бухалки при жените. Финалите са в неделя, 21 май.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
девойки ансамбъл Художествена гимнастика

Други спортове