Раева: Героини са, въпреки грешките, ансамбълът гони олимпийско злато

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева изрази задоволството си от спечелените медали от ансамбъла и в индивидуалното на Световната купа в София, но не премълча и грешките, които бяха допуснати в неделния ден на финалите.

Раева посочи целта пред ансамбъла и това е нито повече, нито по-малко - златни медали от Олимпиадата в Токио през 2020 година. Тя добави, че е дошъл моментът и в индивидуалната надпревара нашите момичета да гонят златото, при това в многобоя, а не само на отделните уреди.

„Искам да подчертая, че нашите момичета са героини. Нека не разбират от думите ми, че има недоволство у мен. Но днес и в ансамбъла, и в индивидуалното, имаше спад в играта. Това не ми дава право да не поздравя Неви за трите златни медала, както и Катрин. Смятам, че много  под нивото си се представи ансамбълът. Може да се каже като извинение, че се натрупа голяма умора и фактът, че някои от нашите съперници спряха отборите си точно поради сгъстения ритъм – всяка седмица да има Световна купа. За мен лично обаче не е оправдание. Вълнението на нашите момичета може да е дошло в повече, но не може да се правят такива грешки на Световна купа. Има още много какво да се работи – и в индивидуалното, и в ансамбъла. Хубавото е, че създадохме невероятна атмосфера и показхаме невероятно израстване в индивидуалното направление.“

„И вчера, и днес, само една състезатека допусна грешките. Това е нашата капитанка и най-зряла състезателка – Симона Дянкова. Случва се подобно нещо. Възможно е емоцията и силното вълнение, както и еуфорията – виждате, нашата публика е уникална... Момичетата искаха да се представят много силно, но това са сериозни грешки, които на голямо състезание ще бъдат фатални за класирането. По-скоро го отдавам на още работа по отношение на психическата устойчивост. Нека не забравяме, че тези момичета спечелиха три световни купи, едно Гран при. Радостното е, че младите не допуснаха нито една грешка през цялото време. Има оправдание – вълнение и голяма умора, но като специалист не мога да кажа, че това ги оправдава.“

“Но не отивайте в другата крайност. Момичетата ни са уникални. Отборът е страхотен, имаме най-силните композиции в света. Да, допуснахме грешки, но видяхте какво се случи с Русия в Ташкент, с Беларус в Баку, с Италия в Баку. Отборът ни в момента е сочен за най-големия фаворит, но не мога да си изкривя душата. Може би ще ми се разсърдят състезатели и треньори, но това е истината. Моля, да отбележите, че ансамбълът са герои този сезон, но и героите грешат. Те не са машини, нека им отдадем заслуженото, просто мен ме е много яд. Просто смятам, че не трябва да се допускат такива грешки.”

“Много се гордея с отборите – и ансамбъла, и с индивидуалното. Сами виждате, че разполагаме с изключително можещи и класни гимнастички. Да, на прав път сме. Има страхотна атмосфера в тренировъчната зала, упорито работят и треньори, и децата. Аз правя каквото е по силите ми, а и каквото не е по силите ми.

Много е важно да отчетем големия пробив на Невяна Владинова. Не само в България, а на всички световни купи, на които участваха. Скоро ще имаме проблем кои две момичета да изберем от четири или пет за участия в състезания.

 “Дали сме стреснали Русия? Русия трудно се стряска. Не мога да кажа на какво се дължи отсъствието на първия им отбор, но и други отбори не пристигнаха.”

 "Ще гоним медали на Световното у нас догодина. До тогава момичетата ще са натрупали достатъчно рутина. Не искам да казвам към какво се стремим. Вие знаете към какво се целим.“

"Нашите златни любими момичета искаха медал от Рио. След ада, през който минаха, бронзовият медал, беше равносилен на златен. Но тези, настоящите, момичета искат златен медал от Токио. Този толкова чакан златен медал, който все още не краси витрината на българската художествена гимнастика", завърши Раева.

Свързани материали

  • Фурор в Фурор в "Арена Армеец" и нов медал за ансамбъла
  • Владинова и Тасева – господарките на многобоя в София Владинова и Тасева – господарките на многобоя в София
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Илиана Раева Художествена гимнастика

Други спортове