Българският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев, който се готви за мача на 15-и ноември в Хамбург със световния шампион на четири федерации Владимир Кличко, даде голямо интервю на украинския вестник "Севодня".

Ето втората част на интервюто, публикувано в днешния брой на авторитетния украински ежедневник "Севодня":

- В твоята професионална кариера имаш два мача с украинци - през 2011 година със Заворотни и с Педюра. И двамата ги победи само по точки. Беше ли трудно?
- С украинските боксьори никога не е лесно. Аз съм се боксирал не малко с тях, още когато бях аматьор. Вие имате силна школа и добри треньори. Те отдават целия си живот на бокса. Не е удивително, че украинските боксьори са сложни противници, истински бойци.

- Ти заслужи правото да излезеш в шампионски бой с Кличко, спечелвайки 20 от 20 мача, в това число и квалификационния с Тони Томпсън. А ето американецът Шенън Бригс привлича вниманието към себе си с всякакви скандали. Последния път той бутна Владимир във водата . . .
- Ние, славяните, имаме друг манталитет. Аз не ги разбирам тези неща. Трябва да се държиш достойно, като мъж. Бригс устройва някакви странни шоута и се държи като клоун. Според правилата шампионът може да избира съперник за защита на титлата си от първите 15 боксьори в рейтинга. А къде е Бригс в рейтингите? Сега той е Господин Никой! /Бригс наистина отсъства сред топ 15 в тежка категория на три федерации - СБС, ИБФ и СБО, но е на 7-мо място в класацията на СБА - бел. на авт./

- Кой мач на професионалния ринг смяташ за преломен в твоята кариера. Може би мача със същия този Томпсън през 2011 година?
- За мен всеки мач е бил важен, защото всеки мач ми помагаше да стана по-силен и да науча нещо. Имам зад гърба си 20 професионални мача, не толкова много, колкото Владимир, но това също не е малък опит.

- На теб очевидно ти е било съдено да станеш боксьор, след като твоят баща Венко Пулев е бил шампион на България в тежка категория. Твоят брат Тервел е бронзов медалист от Олимпиада 2012!
- Да, татко много е искал момче. А мама ражда едно след друго три момичета, представете си. След това се появяваме ние с Тервел. И именно татко ни запозна с бокса. Вие разбирате, че едно малко момче не се интересува много от спорт. Но татко говореше: "Давайте, аз ще ви покажа" и ни запозна с бокса. В някаква степен даже настояваше ние да проявим интерес към този спорт. Той винаги е говорил, че най-голямата му мечта е да възпита от нас боксьори-шампиони.

- Излиза, че татко Венко е бил вашият първи треньор?
- Той се занимава с нас две години. След това ни каза, че е време да отидем в залата. Тъй като татко нямаше нито своя тренировъчна зала, нито лиценз за детски треньор. Би трябвало да видите как той ни избира клуб! Заведе ни в залата, погледа и каза: "Не, тези треньори не ви пасват, това е несериозно". Обиколихме три-четири клуба и едва след това се установихме в ЦСКА. И през цялото време татко, докато не умря през 2007 година, следеше внимателно нашите кариери с Тервел.

- Случвало ли се е с брат ти да защитавате по-големите си сестри?
- Случвало се е. Макар че те са по-възрастни, аз и досега съм им опекун, говоря им, когато смятам, че постъпват неправилно.

- Зная, че баща ти е решил да кръсти теб и брат ти в чест на персонажи от българската история.
- Да, работата е в това, че той много обичаше историята. На всички стени в нашата квартира имаше шкафове и лавици с книги. Нямаше къде да сложим гардероб, всичко беше в книги! Татко имаше две истински страсти в живота - бокса и книгите.

- Обичаш ли да четеш?
- Да, макар че нямам много време за четене. Романите и приключенските книги не са ми интересни, обичам да чета поучителни, философски книги.

- Прякорът "Кобра" идва от името Кубрат, нали?
- Да, този прякор също ми го даде татко, в детството ми. Говореше, че съответства на моя стил в бокса.

- Самият ти плашиш ли се от змии?
- Не, аз много обичам животните.

- Имаш ли животни у дома си?
- Моето момиче има малко кученце. Можеш да гледаш голямо куче само, когато живееш в голям дом.

- Вие с Клаудия не сте женени? /украинският журналист бърка името на приятелката на Кубрат Пулев - бел. на пр./
- Засега не. Ще видим как ще се развият нашите отношения. Вие имате хубава поговорка: "Ще поживеем - ще видим".

- Владимир също не е женен с Хейдън Пенетиър, но вече чакат дете. Как мислиш - дали преди боя за Кличко това е отвличащ фактор, или обратното - източник на вдъхновение?
- Това може да повлияе положително, но може и да те разконцентрира. Всичко зависи само от Владимир. Но ако трябва да говоря честно, това не е моя работа. Мога само да се порадвам за тях и да пожелая здраве на майката и на бъдещия малчуган.

- Впрочем, може да проследим нещо общо между теб и Виталий Кличко. Много сте се боксирали в Германия, но сте запазили гражданството на своите страни. Братята ви са олимпийски медалисти. Може би, по примера на Виталий, ще станеш кмет на София?
- Политическите занимания не са подходящи за всеки. Мисля, че сега Виталий много добре чувства това. От друга страна аз го разбирам. Той е боксьор, а на ринга е привикнал на борба. Завършвайки кариерата си на спортист, трансформира тази борба от боксова в политическа. Не знам с какво ще се занимавам в бъдеще. Засега съм концентриран изключително върху своята кариера и предстоящия бой.

- Нека да си представим, че сега се кандидатираш за кмет на София. Ето Кличко в Киев събра 57 процента гласове. Как мислиш, много ли ще гласуват за теб?
- Хм /замисля се/. Разбира се, аз имам много запалянковци в България. Но аз ще се повторя, политиката и боксът са съвършено различни неща. Това е голяма отговорност, когато един човек ръководи целия град или страна. Хубаво е, ако той е професионалист. Но много често към властта се стремят хора изключително заради собствените си амбиции и за лични облаги. Според моето убеждение, политикът на власт трябва преди всичко да се грижи за благосъстоянието на гражданите. Това е най-важното. . .

- Ако на 15 ноември ти победиш Кличко и станеш световен шампион, какво е първото нещо, което ще направиш на другата сутрин, когато се събудиш?
- Просто ще благодаря на Бога и на своя баща. /БТА