България се прочу в Европа заради законопроекта на Валери Симеонов, но за съжаление не с добро. Ройтерс обърна внимание на масовото недоволство на българските футболни клубове и като цяло целият спорт. 

Ето какво пише Ройтерс:

"Български спортни клубове заявиха, че правителството планира да затвори около 600 казина в цялата страна, като част от ограничаването на хазарта, което застрашава оцеляването им и призовават за преосмисляне на проектозакона.

Букмейкърите са основни спонсори на българския футболен шампион Лудогорец, носителят на купата Локомотив Пловдив, както и клубове от долните дивизии, също така на волейболни и баскетболни клубове и надпревари.

Дванадесет от 14-те най-добри футболни отбора в страната носят имената на хазартни компании на екипите си.

статия

източник: Принтскрийн Ройтерс

По-рано този месец коалиционният партньор на управляващите, националистическата НФСБ, внесе в парламента законопроект, който ще забрани всички казина освен в петзвездни хотели в около 10 ваканционни курорта.

Според плана близо 600 казина и други места за залагания ще бъдат затворени до 2025 г. като част от усилията за справяне с корупцията и ограничаване на хазарта сред младите хора.

"Промените заплашват съществуването на много клубове“, се казва в изявление на Лудогорец публикувано в  неделя, което последва подобни декларации от много спортни клубове.

Повечето клубове са изправени пред значителни инфраструктурни затруднения и се борят да изпълнят финансовите условия, определени от ръководния орган на УЕФА на европейския футбол. Наскоро ситуацията се влоши заради пандемията COVID-19.

Българската федерация по баскетбол също в декларация заяви, че промените в закона за хазарта ще „нанесат изключително тежък удар“ на българския спорт.

Българската хазартна асоциация заяви, че всички промени трябва да бъдат обект на широко обсъждане и да се оцени какво ще е възможното им въздействие върху индустрията и държавния бюджет.

Според експертите плановете ще доведат до загуба на 30 000 работни места и отрицателни последици за държавния бюджет.

Лидерът на партията НФСБ Валери Симеонов определи плановете като „втора стъпка срещу пандемията на пристрастяването към хазарта“ след по-ранна забрана на частните лотарии.

"Надявам се, че ще свършим добра работа в интерес на българското общество", каза Симеонов".