Два от клубовете в efbet Лига - Витоша Бистрица и Локомотив Пловдив, „скочиха” срещу ратификацията на закона за игралните зали. Причината е, че мнението по темата е такава, че това предложение по всяка вероятност би ощетило доста сериозно спортните и футболните клубове у нас от финансово естество. Ръководствата на двата клуба изтъкват, че има надежди в тях този проектозакон да бъде преразгледан и да бъде взето правилното решение в името на българския спорт.

Прилагаме позициите на Витоша Бистрица и Локомотив Пловдив без редакторска намеса:

Уважаеми привърженици и почитатели на футбола в България и в частност на ФК Витоша (Бистрица),

Бихме искали да изразим следната позиция във връзка със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, № 054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020г. от Валери Симеонов.

В законопроекта се предлага създаване на ал.4 в чл.4, която най-общо казано би довела до затварянето на всички игрални зали и до прекратяването на тяхната дейност. Всички ние знаем, че организаторите на хазартни игри са основни рекламодатели и спонсори на българските спортни клубове, както е и в случая с нашия клуб.

Lap.bg
42 снимки

Предоставените спонсорски средства са от съществено значение за нашия клуб и без тях, поддържането на спортната база, постигането на резултати и като цяло фунционирането на клуба са сериозно застрашени. Тази редакция на закона неминуемо ще доведе до спиране на приходите за клуба от основния спонсор, което ще постави под въпросителна цялостната му издръжка, футблоситите и нашето бъдеще. В случай, че се стигне до лишаването ни от тези средства за нас ще възникнат сериозни притеснения за нашето съществуване.

Витоша (Бистрица) е един от основните футболни клубове в гр. София с над 200 деца в своята академия. В последните 4 години първия ни тим е част от професионалния футбол, като от 2017г. сме част от Първа професионална футболна лига. През следващата година за първи път ще имаме два отбора в елитните юношески групи на България. Искрено се надяваме, законопроектът да бъде преразгледан в частта, която поставя съществуването ни под въпрос.

С уважение,

Ръководството на ФК Витоша (Бистрица)


Във връзка със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, номер 054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020г. от Валери Симеонов ръководството на ПФК Локомотив Пловдив изразява следната позиция:

В разпоредбата на параграф 1 на законопроекта се предлага създаване на ал. 4 и чл. 4 от Закона за хазарта, съгласно която хазартни игри в игрално казино и/или игри с игрални автомати се организират само в хотели с категория пет звезди, в курортни комплекси и населени места съгласно приложението към закона, както и в територии и населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранично-пропусквателни пунктове.

Приемането на тази разпоредба би довело до затварянето на всички игрални зали и съответно до преустановяването на тяхната дейност. Всеизвестно е, че организаторите на хазартни игри са основни рекламодатели и спонсори на много български спортни клубове, в това число и на ПФК Локомотив Пловдив. Предоставените от страна на хазартните организатори във връзка с рекламните и спонсорски договори средства са задължителен елемент за съществуването на клуба, поддържане на спортната база и за постигане на високи спорни резултати от страна на спортистите ни.

LAP.bg
30 снимки

Тази редакция на Закона за хазарта неимоверно ще доведе до спиране на приходите за клуба от основния източник на средства. Отпадане на тези приход поставя под въпрос издръжката на клуба, спортистите му и респективно неговото бъдещо съществуване. В случай, че се допусне лишаването ни от тези средства за нас възникват сериозни притеснения за бъдещето на спортния ни клуб.

През изминалата 2019 година Локомотив триумфира с Купата на България, игра финал за Суперкупата и остави отлично впечатление с изявите си в Лига Европа срещу Спартак (Търнава) и Страсбург. През тази година “черно-белите” имат шанс да защитят Купата и да играят отново на европейската сцена.

За Футболист №1 на България за 2019 пък бе избран капитанът на Локомотив Димитър Илиев.

Надяваме се, че законопроектът ще бъде преразгледан и ще бъде взето правилното решение в името на българския спорт.

С уважение,

Ръководството на ПФК Локомотив Пловдив