Световната антидопингова агенция (УАДА) обяви, че допинг-лабораториите в Испания и Мексико не отговарят на новите правила и може да загубят акредитациите си.

От УАДА все пак похвалиха мексиканското правителство за усилията да реши проблема и изразиха надежда, че "всичко необходимо ще бъде свършено в най-близко бъдеще".

В Испания, където лабораториите са две, проблемът е по-голям, тъй като страната няма сформирано правителство след изборите през декември миналата година и парламентът все още не е одобрил новите правила в антидопинговия код, които бяха приети от УАДА през 2015 година.

Домакинът на летните олимпийски игри през август Бразилия избегна санкции, след като легализира промените в четвъртък, предава БТА.

Междувременно Красен Кралев обяви, че специализирана комисия към министерството на спорта вече е започнала работа, за да избегнат бъдещи проблеми у нас, свързани с положителни допинг проби. С приоритет са спортистите, които ще участват на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

„Има далеч по-тежки скандали в другите страни. При нас са по-тежки случаите – например с щангите – беше замесен целият отбор. Иначе, като брой хванати спортисти не сме на челните места. Много треньори превишават правата си и не се доверят на медицинските лица. Създадохме вътрешна комисия към министерството на най-добрите лекари по спортна медицина. Те започнаха вече работа. Комисията под ръководството на д-р Виолета Заркова, всички лекари, близо до спортистите са включени вътре, защото искаме да проверим цялата структура и схема с проверяване на спортистите. Всички, които се готвят за Олимпийските игри са включени. Виждате и Мария Шарапова, спортистка с огромен щаб. Бяхме предупредени, че тази година ще са много строги. Има лекари, с които треньорите да се консултират“, заяви Красен Кралев по Нова телевизия.