Президентът на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) Себастиан Коу заяви, че още при първо провинение нарушителите на антидопинговите правила трябва да получават доживотна забрана за участие в състезания, тъй като неговият природен инстинкт му подсказва, че хора, които мамят трябва да бъдат изключени от спорта за цял живот.

"Това е лично мнение. Аз всъщност подкрепям доживотните забрани (за първо нарушение). Винаги съм го правил", каза Коу, който говори на симпозиум на Световната антидопингова агенция (WADA) в Лозана.

"Не вярвам, че все още където и да е по света, има някаква неяснота по този въпрос. Антидопинговият кодекс не е тайнствено морско право. Това не е нещо, което да не разбираме. Спортистите знаят, че е налице реален риск, ако те излязат извън системата и мамят. Разбира се, моят природен инстинкт ми казва, че мамещите трябва да бъдат изхвърляни от спорта за цял живот."

"Моята работа е да събера възможно най-много чисти атлети за Олимпийски игри. Не ми е работа да бъда особено загрижен за гражданските права на измамниците. За да са защитени по всяко време чистите атлети, те трябва да знаят, че имат президент на федерацията, който не преговаря по този въпрос", заяви Коу, който е двукратен олимпийски шампион на 1500 метра и беше председател на Организационния комитет за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Коу, чиято първа година като президент на IAAF бе ангажирана с изкореняването на корупцията и допинга вярва, че спортът му се променя.

"Това никога не е лесен избор. Но аз просто чувствах, че е нещото, от което имах необходимост. И като вътрешен сигнал към спорта и като по-широка публична демонстрация, ние се отнасяме сериозно и ще се променим, и промяната вече бе одобрена преди два дни на нашето заседание на Съвета миналата седмица в Монако. Ще кажа, че в срок от една година нашият спорт ще изглежда много, много по-различно от начина, по който той изглежда днес ", каза Коу.