Грациите ни в инидивидуалната надпревара - Силвия Митева, Моника Минчева и Филипа Сидерова проведоха първите си две тренировки в навечериeто на Световното първенство по художествена гимнастика в Мие, Япония.

Българките са в една тренировъчна група с представителките на Беларус, Канада и Белгия. В днешния първи ден, нашите момичета направиха изключително силни две тренировки, с много настроение и чистота в изпълнението на композициите си, въпреки малко неудобните за тренировка графици и разположение на залите. Подготовката им преминава в две спортни зали на гимназии, едната разположена на 10 минути от хотела в градчето Тоба, а другата на 40 минути път в съседния град Исе.

Моника Минчева

И, ако всичко в чисто тренировъчната част върви чудесно, то някои нови моменти в организацията на Световното първенство внасят смут и недоумение в повечето делегации. Така още при акредитирането възникна проблем със зоните на достъп за треньорите. На Световното първенство само един треньор ще има право да извежда индивидуалистките в официалната спортна зала, като същият няма право да бъде в залата за загрявка непосредствено преди излизането на официалния килим. И обратно, треньорът, който води гимнастичката на загрявката, няма достъп до представителната състезателна зона от залата.

Филипа Сидерова

Това само по себе си ще доведе до неудобство в отборите за състезание номер 1 – отборен многобой, където всеки тим трябва да участва най-малко с три гимнастички и най-много с четири. По новите правила излиза, че поне две от гимнастичките ще бъдат без личните си треньори, непосредствено преди да излязат за официалните си състезателни изпълнения и предхождащата ги подготовката. По тази причина на днешната техническа конференция проблемът бе отнесен до техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ и се очаква тяхното становище до началото на първенството.

Денят за нашите момичета завърши с разпускаща разходка сред прекрасната природа на плажа на хотела „Тоба Ковианен”. Утре подготовката на нашите момичета продължава с първа официална тренировка в спортната зала за първенството.