Примож Роглич от тима на "Йъмбо-Висма" спечели първия етап от 75-ата Обиколка на Испания. 30-годишният словенец, който през 2019 година триумфира във „Вуелтата", се възползва от помощта на съотборника си Сеп Къс и се запази най-свеж за финалния спринт на изкачването по 173-километровия етап от Ирун до Арате.

Роглич премина финалната линия с време от 4 часа, 22 минути и 34 секунди, а основните му конкуренти - Ричард Карапас (Еквадор), Дан Мартин (Ирландия), Естебан Чавес (Колумбия), Феликс Гросхартнер (Австрия)и Енрик Мас (Испания), завършиха на секунда изоставане.

Карапас и Мартин останаха съответно втори и трети и заедно с Роглич ще получат традиционните секунди бонификация, като така преднината на словенеца пред колумбиеца и ирландеца ще бъде съответно 5 и 7 секунди.

С доброто си каране през целия етап американецът Сеп Къс поведе в класирането при катерачите с 10 точки. Девет километра преди финала от групата на фаворитите бе изръсен британецът Крис Фрум, който в крайна сметка загуби повече от 11 минути от победителя. В утрешния втори етап на "Вуелтата" колоездачите остават на територията на страната на баските и ще изминат 151,6 километра от Памплона до Лекунбери.