Президентът на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети бе удостоен с най-високото почетно звание на Националната спортна академия "Васил Левски" - доктор хонорис кауза.

Лично ректорът на НСА професор Лъчезар Димитров връчи удостоверението на Мартинети в присъствието на неговата съпруга Мадлен. Званието доктор хонорис кауза се дава за големите заслуги на швейцареца за развитието на борбата, откакто той стана президент през 2002-а година.

Професор Петър Киров представи кратка автобиография на наградения. Рафаел Мартинети е бивш състезател по борба. След отказването от спорта започва кариера като ръководител.

Председател на съдийската колегия на ФИЛА и член на изпълнителното бюро от 1988-а до 2002-а година. През 2002-а година е избран за президент на ФИЛА, като наследява на поста Милан Ерцеган.

За пет години работа има голям принос за развитието на женската борба, както и за промените в мъжката борба, довели до по-голяма атрактивност в класическия стил. Приветствия към шефа на световната борба направиха професор Райко Петров и президента на БЛФБорба Валентин Йорданов.

От своя страна Рафаел Мартинети награди Лъчезар Димитров със златната значка на ФИЛА, а освен това връчи плакет на ФИЛА на Димитър Добрев - първия българин олимпийски шампион.

След церемонията по удостояване с почетното звание доктор хонорис кауза Мартинети изнесе лекция на тема ролята на ФИЛА за развитието на борбата в света и в частност в Африка.

След нейния край швейцарецът отговори на множество въпроси. Мартинети сподели, че България може да се превърне в световен център на борбата, в който да се подготвят отбори от Централна и Западна Европа, където този спорт не е толкова добре развит.

На церемонията в Аула Максима на НСА присъстваха президента на БФБорба и вицепрезидент на БОК Валентин Йорданов, шефът на СЕЛА Цено Ценов, заместник-председателят на ДАМС професор Веселин Маргаритов, председателят на столичната спортна асоциация Цветан Цветанов, двукратните олимпийски шампиони Петър Киров и Армен Назарян, първия българин олимпийски шампион Димитър Добрев, петкратният световен и петкратен европейски първенец Александър Томов, старши треньорът на националния отбор по класическа борба Братан Ценов, новият световен шампион по класическа борба Явор Янакиев, двукратният световен и четирикратен европейски първенец по свободна борба Серафим Бързаков, новият кмет на Община Студентска Димитър Дилчев и други.