Пресаташето на супергросмайстора Веселин Топалов Живко Гинчев заяви в Гол линия, че турнира М-Тел Мастърс оправдава всички усилия положени за неговото организиране и провеждане в София на площада пред Народния театър „Иван Вазов”. Гинчев сподели, че всеки ден се събират по 300 зрители по време на партиите, колкото ходят на по-слабо посетен мач от българското футболно първенство. Той сподели още, че очаква Топалов да стопи изоставането си от лидерите в надпреварата и в крайна сметка да я спечели.

Ето какво сподели за Гол линия Живко Гинчев:

Мисля, че всичко се развива блестящо и като организация и резултати. Топалов в момента изостава на половин точка от лидерите, но има още два кръга, в които Веско отново да триумфира, дано това да се случи.

Турнирът е от много висока категория, събрани са големи звезди на световния шах. Изнасянето на открито, костваше доста усилия – ненапразни. Всеки ден този турнир има 300 зрители, може би колкото ходят на ЦСКА – Беласица. Половин час преди началото на партиите местата за сядане са заети. Правим една малка революция в шаха.

Нямаме притеснения от страна на играчите относно условията. Самата клетка няма 100 процентова изолация от шума. В една зала, ако зрителите са до състезателите, пак се усеща шум. Всички са доволни, че участват в такова зрелище, зрителите са на няколко метра от шахматистите.

Президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов пристигна по обяд, след което имаше среща с вицепрезидентите на организацията, както и със Силвио Данаилов и Стефан Сергиев. Обсъдиха това, което се случва на М-тел Мастърс. Говориха и за мача Топалов – Ананд. След това, Илюмжинов направи и първия ход на срещата на Веско днес. Предстоят разговори с представителите на страните включени в Големия шлем. Доста сериозни въпроси ще бъдат засегнати тези дни в София.

Няма новини около мача на Топалов с Ананд. Всичко е в процес на дискусии, за спонсори, за домакинство. Има и други подробности, докато не изтече срокът, краят на септември, за поканване на град домакин, трудно можем да говорим за конкретни неща.

Мачът между Киприян Бербатов и Веско се случи спонтанно, за съжаление имаше много малко зрители на шоуто. След края на партиите от М-Тел Мастърс, Топалов предложи на малкия Бербатов да изиграят две партии. 1,5 на 0,5 точки за Веско завършиха те. Това беше много атрактивен мач. Бербатов е изключителна надежда в българския шах. Силвио Данаилов е мениджър на малкия Бербатов, а щом той вижда надежди в перспектива за младока, няма какво да се обсъжда. Киприян има голямо бъдеще в шахмата.