За първи път в историята на Европа голямо състезание ще обедини двата спорта в рамките на един турнир по време на предстоящото следващата седмица Балканско първенство. Новината бе съобщена на пресконференция в новооткрития Информационен център София 2018, тъй като шампионатът е в подкрепа на избора на града за Европейска столица на спорта.

Състезанията са насрочени от 23 до 26 април 2015 г. на четири локации:
- софтболното игрище в 73-то СОУ „Вл. Граматик”
- бейзболен стадион „Диана” (НСК”Диана”)
- бейзболен стадион „Бейзбол/Октомври” (Студентски град)
- многофункционалния стадион Академик (4-ти км).

В качеството си на главен организатор на събитието БФ Софтбол, координирано със Световната конфедерация по бейзбол и софтбол, получи потвърждения за участие от националните федерации на Гърция, Румъния, Словения, Сърбия. Очаква се в България да пристигнат над 120 състезатели 
и официални лица. Сред почетниге гости ще бъдат президентът на Световната бейзболна и софтболна конфедерация Рикардо Фракари; Андре Ван Овербек и Ян Еселман – президенти съответно на Европейските федерации по софтбол и бейзбол.

източник: БФБейзбол


„Очакваме много силен шампионат”, заяви президентът на БФ софтбол Юри Алкалай, който е и вицепрезидент на Европейската федерация. – България ще защитава титлата си при мъжете и ще се опита да си върне лидерството при жените от преди няколко години.”

Откриването на Бълканското първенство е на 23 април, четвъртък, от 17 ч. на бейзболен стадион „Октомври” в Студентски град. В рамките на форума ще се проведена работна среща на Балканската асоциация по бейзбол и софтбол като съвместна среща с БОК.

„Целта ни е първото място,” каза старши треньорът на националния отбор по софтбол Гергана Ханджийска, която е и секретар на федерацията. – Познаваме добре конкуренцията, стари съперници сме, но сега сме допълнително амбицирани от факта, че отдавна не сме били домакини на толкова авторитетен форум.”

Първенството е в подкрепа на избора на София за Европейска столица на спорта за 2018 година. Целта на организаторите е да допринесат за престижа на българската столица като град на активния и здравословен начин на живот, както и да затвърдят мястото на България като водеща сила в развитието на спортовете бейзбол и софтбол в Югоизточна Европа.