За първи път в световната история в България ще се проведе паралелно състезание по бейзбол и софтбол. София организира Балканско първенство бейбол и софтбол от 23 до 26 април. Българите пък се целят в пълен комплект от 4 отличия. 

Специален гост на състезанието ще бъде председателят на Световната конфедерация по софтбол и бейзбол Рикардо Фракари,който не е идвал у нас от 1988 години. За надпреварата ще дойдат и специалисти, които подготвят документите за връщането на спортовете в олимпийското семейство.

„На нашата федерация беше гласувано много високо доверие. Разработихме програма за сближаване на спортовете, която трябва да символизира нашето единство в олимпийската ни кандидатура. За момента ще използваме 4 съоръжения. Участие са заявили всички държави от региона, които развиват бейзбол и софтбол. Турция и Хърватия няма да успеят да пристигнат. Очакваме все още потвърждение от хърватска страна“, коментира пред Гонг председателият на българската федерация по софтбол Юрий Алкалай и добави:

„Ние се надяваме да успеем да защитим името си на водещи сила в югоизточна Европа в този спорт. Дано зарадваме нашите привърженици с всичките четири титли.“