По-малко от три дни остават до най-престижното колоездачно състезание, а именно Обиколката на Франция или по-добре позната като Тур дьо Франс. Приключението в жълто започва на 1 юли, като голямото начало всъщност е извън Франция, а именно в Билбао, Испания. Това ще бъде Тур дьо Франс номер 110 в историята и обещава много емоции, както винаги. Около трасето и самите етапи има много интересни подробности и промени, сравнение с предишни години, които може да видите в първата част на нашето превю – тук.

В следващите редове обаче ще се фокусираме върху най-важният въпрос – кой ще спечели Тура? Победителят може да бъде само един, а в надпреварата започват цели 22 отбора и общо 176 колоездача. Вече всички тимове определиха съставите си за Тур дьо Франс и спокойно може да надникнем и да определим поне някои фаворити. Обикновено в колоезденето това не е лесна задача, тъй като всичко може да се случи. Спортът е непредвидим и изненади се случват, а понякога различни фактори вадят от състезанията големите фаворити – което не пожелаваме на никого. Идеята е, че трудно може да се каже на 100% кой ще триумфира с жълтата фланелка на 23 юли в Париж.

Когато обаче говорим за Тур дьо Франс в последните години, в съзнанието на всички колоездачни фенове, изниква едно име и това е Тадей Погачар. Нормално, словенецът да е сред сериозните претенденти за трета титла в Обиколката на Франция. Той спечели две поредни години през 2020 и 2021. Погачар вече завоюва впечатляващите 14 победи през сезона и то не какви да е! Той грабна крайния успех в Париж-Ница, като спечели три етапа в състезанието. След това отвя конкуренцията в Обиколката на Фландрия на паветата, а пък това не му попречи дни по-късно да продължи доминацията си в класиките Амстел Голд и Флеш Валония. В монумента Лиеж-Бастон-Лиеж обаче Погачар падна и това е голямата въпросителна пред него. Словенецът поднови тренировки по-рано през месеца, а преди дни се завърна в състезания като отново показа глада си за успехи – печелейки и двете национални титли (в часовника и общия старт). Големият върпос все пак е какво е състоянието на двукратния шампион в Тур дьо Франс. Отново по-рано през този месец се появиха информации, че той ще се състезава с шина на ръката, тъй като при падането си в Белгия счупи китката си. На тренировки колоездачът бе забелязан с такава, но на други тя липсваше.. Освен това подготовката на словенеца пострада, тъй като той трябваше да вземе принудителна почивка от няколко седмици и тренира само вкъщи. Също така не взе участие в домашната си Обиколка на Словения, което правеше през последните години.

Погачар ще иска отново да спечели Тура, след като миналата година остана втори. Тогава може би бе победен отборно от Йонас Вингегор и Йъмбо Висма, но към датчанина ще се насочим след малко. Тази година Тадей Погачар ще разчита на изключително силен отбор, който се състои от Вегард Стаке Ланген, Матео Трентин, Микел Берг и сериозните катерачи Марк Солер, Адам Йейтс и Рафал Майка. На хартия в „UAE Team Emirates” няма слабо звено. Всеки може да е от изключителна помощ на лидера си, а гледайки към Адам Йейтс – той дори може да се изяви като втори лидер на тима и да е скрит коз в по-късни етапи. Точно това се случи миналата година, когато Йонас Вингегор спечели.

Непременно датчанинът е другият голям фаворит, защитавайки титлата си. Трябва да кажем обаче, че Вингегор имаше подкрепата на Примож Роглич, който дори след падането си бе опасност за Погачар миналата година и от Йъмбо Висма се изреждаха кой да атакува с цел да изморят двукратният победител в Тура. И успяха. Стратегията им сработи и това им донесе жълтата фланелка, с която Вингегор мина по Шан-з-Елизе в последния параден етап. Дали ще заложат на същото тази година? Има много неизвестни около отбора, като първата е липсата на Примож Роглич и дали той ще бъде заменен подобаващо. Отборът е много разнообразен, но не бихме го нарекли планински. Да и Дилън ван Барле и Нейтън ван Хойдонк биха се справили добре, но на пръв поглед не са състезателите, които биха изкарали най-дългите и тежки изкачвания с лидерската група. Кристоф Лапорт пък ще помага или ще търси успехи в спринтьорските и хълмистите етапи. Затова трябва да отбележим и имената, които биха били най-верните помощници на Вингегор в планинските етапи, а именно Тийш Бенут, Вилко Кьолдерман, Сеп Къс и самият Вут ван Аерт, който през миналата година направи истински фурор в Тур дьо Франс. Той показа, че може да печели дори тежки планински етапи и ще бъде много важен за Йъмбо Висма.

Това е и втората въпросителна около отбора, защото в белгийските медии се появиха информации, че Вут ван Аерт, който взе титлата на Белгия в часовника преди дни, може и да не участва в цялата Обиколка на Франция. Причината е, че половинката му е бременна и може да се наложи той да напусне състезанието, за да бъде с нея при раждането. Разбира се, кога това ще се случи си е божа работа. Третата въпросителна около този отбор е състоянието на Вилко Кьолдерман и Тийш Бенут. Нидерландецът е участвал в едва три надпревари този сезон. Първата бе Тирено-Адриатико, където най-доброто му класиране бе четвърто в един от етапите, а след това не завърши обиколката. След това, в средата на юни месец, той се включи в Обиколката на Швейцария, където имаше някои влизания в топ 10 и в крайна сметка завърши генералното класиране на четвърто място. През миналата седмица се включи в шампионата на Нидерландия и по-точно в дисциплината бягане по часовник, в която записа девето място. Белгийският колоездач Тийш Бенут има доста повече стартове през сезона и една победа в белгийското еднодневно състезание Курне-Брюксел-Курне. Той използва Критериум Дофине като подготовка за Тур дьо Франс, но тепърва ще видим какво е състоянието му.

Със сигурност най-строго следени ще бъдат именно Тадей Погачар и Йонас Вингегор, но в състезанието има още много сериозни колоездачи, които заслужават внимание. Без да слагам фаворитите в поредност, ето някои от тях:

Джай Хиндли – австралиецът, който през миналата година спечели Джиро Диталия. През сезон 2022 той взе участие и във Вуелтата, където завърши десети в генералното класиране. Интересното е, че въпреки силните представяния в Обиколката на Италия (освен победата има и второ място през 2020-а година) и Обиколката на Испания, Хиндли не е участвал в Тур дьо Франс. 27-годишният колоездач ще е повече от амбициран да се докаже на най-голямата сцена. Отборът му е също много сериозен и ще бъде подкрепян от германския шампион Емануел Бухман, Патрик Конрад, Боб Юнгелс, Марко Халер, Нилс Полит и Дани ван Попел. Последните трима най-вероятно няма да са му от голяма полза в планините, но ще се грижат за спринтьора на Бора, а именно Жорди Меус.

Когато говорим за големи обиколки просто няма как да минем без Инеос или стария Скай. Експерти в триседмичните надпревари, те отново идват със сериозен състав. Дани Мартинес най-вероятно ще започне като лидер номер 1, но в тима са още младият Карлос Родригес и победителят в Тур дьо Франс 2019-а година – Еган Бернал. Колумбиецът се завръща в най-голямото състезание след ужасяващата катастрофа, която претърпя. Резултатите му не са убедителни в последно време, тъй като възстановяването му и връщането към добрата форма продължава, но ще е интересно да видим какво ще предложи той. Може пък и да ни изненада.

БТА / BTA
76 снимки

Бахрейн също влиза с интересен и силен състав. Нормално за лидер в тима ще приемем Микел Ланда, който имаше горе-долу тиха година досега, а в последното си състезание Критериум Дофине не се представи на висота и завърши 22-и. В тима обаче ще е и Джак Хейг, който вече кара Обиколката на Италия, завършвайки на 19-о място, а в Критериум Дофине стигна до петото. Дали е използвал Джирото само като подготовка за Тура и ще блесне във Франция? Тепърва ще разберем.

Френският тим Групама-ФДЖ привлича вниманието с участието на Тибо Пино, който също се подвизаваше в Джирото по-рано през годината. Той обаче няма да е лидерът на тима за генералното класиране, като там ще се разчита на Давид Годю.

Разбира се, от към фаворити за Тур дьо Франс със сигурност не трябва да изпускаме Ричард Карапас, Саймън Йейтс, Ромен Барде и Енрик Мас – все доказани колоездачи, които също идват с възможно най-добрите си съотборници в преследването на нещо голямо. Има още колоездачи, които могат да поднесат сериозни изненади и да се борят, както за етапни победи, така и за добро класиране – Джулио Чиконе, Майкъл Уудс и дори Бен О»Конър, който през миналата година бе спряган за лидер, но нещата там не се получиха заради няколко падания. Австралиецът обаче ще е мотивиран да покаже какво може и със сигурност ще направи състезанието по-интересно. Със сигурност изпускам някого, а и Тур дьо Франс е така непредвидима надпревара, че може изненадата да дойде отвсякъде.

От една страна големите звезди Матийо ван дер Пул и Жулиан Алафилип ще вземат участие, което означава, че ще видим сериозна битка в първите по-хълмисти етапи. Нидерландската звезда все пак в даден момент ще започне да помага с извеждането на Яспер Филипсен, което ме навежда на мисълта, че за финал трябва да обърнем малко внимание и на най-добрите спринтьори. Освен вече споменатият Филипсен, който се радва на успешен сезон, дори преди Тура, в Обиколката на Франция ще стартират най-добрите спринтьори. Като за съжаление няма да видим един от тях, а именно Сам Бенет, който не бе включен в състава на Бора. Сред най-големите именна, щом става въпрос за спринт, са Дилан Хрьоневеген, Фабио Якобсен, Фил Баухаус, Кейлъб Юън, Мадс Педерсен и Марк Кавендиш, който гони поне един успех в Тура, с който ще задмине рекорда на Еди „Канибала“ Меркс по победи в Тур дьо Франс. Освен тях обаче има и други колоездачи, които могат да стигнат до добър резултат в спринт, дали масов или в малка група. Трябва като такива да отбележим Петер Саган, който седем пъти печели зелената фланелка в Тура. Последният такъв случай е през 2019-а година, а след това словакът има сериозни проблеми да покаже високо ниво и в края на този сезон ще спре с шосейното колоездене, както самият той обяви. Трикратният световен шампион обаче може да го направи, оставяйки пореден отпечатък върху Обиколката на Франция и колоезденето като цяло.

БГНЕС / BGNES
100 снимки

Както и по-рано споменах, 176 колоездача стартират, като всеки от тях може да стигне до етапната победа, по един или друг начин. Сред аутсайдерите при спринтьорите трябва да включим Браян Кокар, Лука Мезгец, Майк Тьонисен, Сам Уелсфорд и Александър Кристоф. Разбира се, по-горе споменахме имена като Кристоф Лапорт и Жорди Меус.

И за финал финал ще отбележа някои колоездачи, на които със сигурност трябва да се отдели внимание, защото имат много потенциал. Ще започна с шампиона на Франция от преди няколко дни Валентен Мадуас, който доминантно взе титлата в общия старт. Младите Хуан Педро Лопес и Тобиас Йоханесен могат да поднесат изненади в планинските етапи, докато пък звездата на Интермаше и Еритрея – Биням Гермай, може още в първите етапи да спори за победата. Има доста етапи, които му подхождат.

Обиколката на Франция обещава изключително зрелище и много битки в рамките на 21 състезателни дни. Колоездачите, които засегнах са сред най-големите фаворити, но в стартовия лист има още много заподозрени за успешно представяне. Само времето ще покаже, а въпросът остава – кой ще триумфира в Тур дьо Франс?