Малко по-рано днес Съветът на Международната асоциация на атлетическата федерация (IAAF) удължи наказанието на Руската атлетическа федерация (РАФ) заради употребата на допинг в страната.

РАФ е със замразено членство от ноември 2015 г. след доклад, поръчан от Световната антидопингова агенция (WADA), който откри доказателства за широко обхватна и подпомагана от държавата система за употреба на допинг.

Днес IAAF заяви, че Руската антидопингова агенция (RUSADA) все още трябва да изпълни два критерия: 

- осигуряване на достъп до данни за руските спортисти в лабораторията в Москва; и

- поемане на пълна финансова отговорност по разследването и съдебните разходи – до премахването на санкцията.

Руне Андерсен – председател на работната група на IAAF, целяща възстановяване членството на Русия – обяви това на пресконференция, заедно с президента на IAAF лорд Себастиан Коу.

За да бъде възстановено членството ѝ, Русия трябва да признае заключенията от доклада „Макларън”, поръчан от WADA, според който допингът в страната е подпомаган от държавата и трябва да се осигури достъп до данните от антидопинговите тестовете в лабораторията на RUSADA в Москва, провеждани в периода 2011-2015 г.

Русия, чийто национален отбор по лека атлетика беше отстранен от Олимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро, прие, че е имало широка употреба на допинг в страната, но нейните власти продължават да отричат, че тя е била подпомагана от държавата и все още не е осигурен достъп до лабораторните данни в Москва.

Международният олимпийски комитет и WADA вече възстановиха членството на Русия в своите структури.

Спорното възстановяване от страна на WADA през септември тази година беше при условие, че Русия признае констатациите в доклада и осигури достъп до съхранените проби на RUSADA.

Невъзможността да се предостави достъп до пълните данни от лабораторията в Москва до 31 декември тази година обаче може да доведе до ново замразяване на руското членство, предупредиха от WADA.