Повече от 600 фехтовачи от 22 държави ще се включат в десетото издание на международния турнир „Сабята на Етрополски“, който ще се проведе от 16-и до 18-и ноември в зала „София“. Състезанието е кръг от Европейската купа на сабя – за кадети и деца до 14 години, а организатори са Българска федерация по фехтовка и Фехтовална академия „Васил Етрополски“.

През последните три години то е с най-висок коефициент и се утвърди като едно от най-престижните в света. Участие в зала „София“ ще вземат световните сили във фехтовката от Русия, Унгария, САЩ, Италия, които пристигат с пълни отбори от по 40 души. Патрон на надпреварата ще бъде министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Успоредно с турнира за кадети ще се проведе и състезание за деца до 14 години.

Първото издание на „Сабята на Етрополски“ беше организирано през 2009 година, като поводът беше 50-ата годишнина на именития ни фехтовач Васил Етрополски. Тогава сили мериха 21 състезатели от България,Румъния и Молдова. Първото място спечели Панчо Пасков, който седем години по-късно поднесе една от най-големите изненади на олимпиадата в Рио де Жанейро, побеждавайки световния и европейски шампион Алексей Якименко и класирайки се сред първите шестнайсет.

Двама български фехтовачи, възпитаници на академия „Етрополски“, са печелили „Сабята на Етрополски“ - Любослав Бурнев и Йоана Илиева. Йоана печели първото място в три поредни години,което е безпрецедентно постижение в турнирите за Европейската купа.

През 2010 година „Сабята на Етрополски“ е включена като кръг от Европейската купа за кадети. Тогава участниците са 161 от седем държави и се провежда и турнир за деца до 14 години. През 2016 надпреварата до 14 години също е включена като кръг от Европейската купа.

Традиционни партньори на надпреварата са Столична община, Кока Кола България, Виваком, Интерснак, Монделез България и Диневи Груп.

Ето и програмата на турнира:

16 ноември, петък

Състезание за деца до 14 години

09:00 – 18:00 часа

17 ноември, събота

Сабя кадети индивидуално

9:00 – официално повикване на фехтувачите

17:30 – полуфинали и финал

18:00 – официално награждаване

Сабя кадетки отборно

13:00 – официално повикване на фехтувачите

17:30 – финал

18:00 – официално награждаване

18 ноември, неделя

Сабя кадетки индивидуално

9:00 – официално повикване на фехтувачите

16:00 – финал и официално награждаване

Сабя кадети отборно

13:00 – начало на отборните срещи

16:00 – финал и официално награждаване