Словенецът Примож Роглич направи поредна крачка към спечелването на Обиколката на Франция, след като успя да запази преднината си от 57 секунди пред сънародника си Тадей Погачар и след днешния 18-и етап, в който бяха изминати 175 километра от Мерибел до Ла Рош-сюр-Форон. Това бе и последният планински етап за тази година в Тур дьо Франс.

Роглич завърши на четвърто с равно време с това на Погачар и на една секунда пред пред всички останали колоездачи от основната група. Словенците достигнаха до финала със закъснение от 1:53 минути от победителите Михал Квятковски (Полша) и Ричард Карапас (Еквадор).

Двамата колоездачи на ИНЕОС бяха звездите на днешния етап и се поздравиха с двойна победа за британския отбор. 50 километра преди финала двамата успяха да се откъснат от останалите и стигнаха до финала, без да дадат шанс за контраатака на съперниците си. Еквадорецът и полякът пресякоха финалната линия прегърнати с равно време от 4 часа, 47 минути и 33 секунди, а фотофинишът даде победата на Квятковски.

Групата на "жълтата фланелка", в която освен Роглич и Погачар се движеха и останалите претенденти за генерално класиране - Мигел Анхел Лопес (Колумбия), Ричи Порт (Австралия), Микел Ланда Меана (Испания), Енрик Мас (Испания) и Том Дюмолен (Нидерландия), завърши на 1:54 зад победителите от ИНЕОС, а позиция на подиума взе и белгиецът Вут ван Аерт, който с мощен финален спринт остана на 1:51 минути зад Квятковски и Карапас.

За 30-годишния Квятковски това е първа победа в етап от Тур дьо Франс и първи индивидуален успех в някоя от трите големи обиколки на Франция, Италия и Испания.

С представянето си днес Карапас поведе в класирането при катерачите и почти сигурно ще запази "фланелката на червени точки" до края на Обиколката в неделя. Еквадорецът има 74 точки и води с две пред Погачар и със седем пред третия Роглич.

В генералното класиране Роглич от отбора на "Йъмбо-Висма" е първи с време от 79 часа, 45 минути и 30 секунди. Погачар от тима на ОАЕ е втори на 57 секунди, а челната тройка се допълва от състезателя на "Астана" Мигел Анхел Лопес на 1:27 минути.

При спринтьорите "зеленото трико" на лидер запазва ирландецът Сам Бенет с 298 точки, пред втория Петер Саган (Словакия) с 246.

"Бялата фланелка" за най-добър млад колоездач ще се върне на гърба на Погачар, който има 3:22 минути преднина пред Енрик Мас.
При отборите на първо място е "Мовистар".

В утрешния 19-и етап, който е транзитен, ще бъдат изминати 166,5 километра от Бург-ен-Бресе до Шампаньол. По трасето има една височина от четвърта категория и един междинен спринт.