От спиране на финансирането са федерациите, които дълги години се водят като олимпийски спортове, но гледат Олимпиадата по телевизията, разкри министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Попитан, дали наистина е реално някои от федерациите да не получават финансиране, заради незадоволителни резултати, Нейков заяви: „Още сме в един много дълъг процес на анализиране на федерациите. Бяха върнати отчети, защото искаме по-подробна информация и да се направят изводи. Шансовете за медали в Лондон бяха на база прогнози от самите федерации. Трябва да видим какво ще направим. Трябва на намерим точния и верен път. Министерството да бъде решаващо при съгласуването на избора на старши треньор при всяка федерация. Да се определи спортен календар. Да се създадат и изберат центрове за подготовка. Докато не бръкнем в раната, ние няма да можем да получим резултати. Договори между федерациите и центровете трябва да има.”

Спиране на парите може да спести средства, но дали министър Нейков е радетел на подобна идея?

„Само на федерациите, които дълги години се водят като олимпийски спортове, но гледат Олимпиадата по телевизията. За всички други, които имат потенциал и искат нещо да направят, ние сме готови да помогнем. Трябва да създадем потенциал на повече спортове да се борят за медали. Нека да минат анализите, да направим оценка и тогава ще излезем с решение. Скандалите във федерациите, пречат на хода на подготовката. Това се забелязва във времето. Най-потърпевши от всичко са състезателите”, коментира спортният министър.

На въпрос, дали може да бъде отнет лиценза на федерацията по спортна стрелба, където от известно време са налице сериозни скандали, Свилен Нейков заяви: „Взимането на лиценз няма да реши проблема с клубовете. Много е важно, когато на Общото събрание се гласува Устава на федерациите, защото тогава никой не обръща внимание. Няма как ние да променим Устава на федерациите. Когато се прави изборно събрание трябва да се обръща внимание на документите.”