Трагична вест сполетя българският спорт днес. Първият българин с олимпийски медал Борис Георгиев - Моката, почина на 87 години след дълго боледуване. Великият боксьор страдаше от болестта на Алцхаймер.

Легендата на българския бокс е роден на 10 март 1929 година в Добрич. Той пристига на 17-годишна възраст в София с прякора си – Моката. Получава го, защото сервира от 6-годишен кафе  тази марка в родния си град. 

Той носи първия медал за България от Олимпийски игри в Хелзинки през 1952 година. Тогава на полуфинала в категория до 75 кг той губи от американеца Флойд Патерсън, който по-късно става и световен шампион за професионалисти.

Борис Георгиев има 289 мача, от които губи само два пъти у нас и никога не е нокаутиран. Осем пъти е шампион на България с ЦСКА от 1950 до 1957 година. През 2010 г. е удостоен с най-високото отличие в родината - орден "Стара планина". 

Погребението на Моката ще е в сряда от 12:30 часа на Централните софийски гробища. Екипът на GONG.BG изказва съболезнованията си на семейството и близките на легендарния български боксьор!