Пловдив очаква с нетърпение старта на Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което ще се проведе от 26 до 29 юли. На гребната база текат последни приготовления.

Бяха извършени козметични подобрения на финалната кула, най-сериозното от които касае реконструкцията и разширяването на пресцентъра. Възстановен е и изгорелият преди две години хангар, който се запали точно преди старта на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени през 2016 г.

"Вече имаме сериозен опит в организацията на първенства от най-висок ранг и аз съм убеден, че ще проведем и това домакинство на много добро ниво. Очакваме с нетърпение и посещението на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах."

"Знаете, че той ще дойде за Световното първенство по гребане за мъже и жени през септември. Това е исторически момент, защото за пръв път президент на МОК ще посети нашия прекрасен град“, заяви заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков.

През последните години община Пловдив инвестира над 2 млн. лв. в Гребната база, като бяха обновени хангарите, трибуните, каналният комплекс, финалната кула, съблекалните, поставено бе ново информационно табло, както и асансьор и специална рампа за хора с увреждания.

Над 1200 състезатели от 67 държави са подали заявки за участие на Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години. България ще бъде представена от 21 лодки, които ще участват в 24 дисциплини.

Това е трето голямо първенство, което родната централа организира за последните три години. През 2016 г. гребният канал в Пловдив прие Европейския шампионат за мъже и жени, а през 2017 г. – континенталното първенство за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години.