Ясен е съставът на българките, които ще се представят в 27-ото издание на силния международен турнир по художествена гимнастика "Царица Маргарита" във Варна, съобщиха от пресслужбата на турнира.

Надпреварата е на 6 и 7 юли в Двореца на културата и спорта в две паралелни състезания - турнир по FIG и клубен турнир, а след отказа в последния момент на Египет и Унгария държавите участнички остават 23. В турнира ще участват състезателки от Австралия, Азербайджан, Англия, Андора, Белгия, Германия, Грузия, Израел, Испания, Канада, Кипър, Колумбия, Норвегия, Португалия, Румъния, Русия, Турция, Филипините, Франция, Хърватия, Чили, Япония и България.

В пряк спор за приза "Царица Маргарита", който се връчва само на победителката в многобоя при жените, ще ни представя националката Анна Келман. 16-годишната грация, родена в Лондон, е състезателка на варненския клуб "Чар - ДКС". В миналогодишното издание на турнира Келман игра при девойките и взе сребърни медали в многобоя и в шампионата на обръч.

В турнира по FIG при девойките старша възраст за България ще играят 4 момичета - Ева Брезалиева от клуб "Олимпия" от Бургас, Катрин Цонева "Левски - Илиана", Стилиана Николова "Етър - Елит" от велико Търново и Валерия Ватова "Тракия" от Пловдив. Те бяха определени след последното контролно в столицата преди седмица. 

За четирите грации състезанието във Варна ще е последна проверка преди участието им в първия световен младежки шампионат в Москва от 19 до 21 юли. Във Варна Ева Брезалиева ще представи композицията си с въже, Катрин Цонева с топка, Стилиана Николова с бухалки, а Валерия Ватова с лента. Надпреварата ще се проведе по регламента, по който ще се играе и в Москва. Ще се формира индивидуален отборен многобой и отборно класиране, което ще се базира на оценките на индивидуалните състезателки и ансамбъла. 

Българският ансамбъл е в състав Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева и Моника Заркова. Те ще играят две съчетания - с пет обръча и пет ленти. С интерес се очаква и представянето на чуждите гимнастички, които ще бъдат водени в турнира във Варна от наши треньорки. 

Със състезателки от чужбина на "Царица Маргарита" идват треньорките Александра Конова /от Франция/, Дарина Василева /от Португалия/, Румяна Бурова и Цветелина Христова /от Белгия/, Йоана Попова /от Англия/, Лили Николова /от Испания/, Сара Стайкова и Камелия Дунавска /от Турция/, Красимира Василева и Стела Султанова /от Норвегия/. Като треньор от Германия за втора поредна година на варненския турнир пристига Юлия Раскина /Беларус/, олимпийска вицешампионка от Сидни 2000.

В клубния турнир на "Царица Маргарита" ще участват само български отбори, а в масовата гимнастрада на 7 юли ще аплодираме и изпълненията на най-малките гимнастички от родните школи, допълват от пресслужбата на турнира./БТА