Олимпийската столица Пекин за един ден. Днес китайците отбелязват Деня на фенерите и абсолютно всички използват наличните си пиротехнически средства, за да изпратят последния ден от Пролетния триседмичен празник, по време на който бе и Нова година.

„Днес в Пекин е един малък Багдат. Днес е Пълната луна. Всички китайци днес изгърмяват всичките си останали я на тавана, я в мазето, фойерверки, зари и други пиротехнически средства. От обяд до късно вечерта се гърми. На нова година бе ядрена война, защото на всяко семейство пиратките и фойерверките трябва да са по-големи и хубави от съседното. Така ще бъде и при откриването на Летните олимпийски игри. Режисьорът на Откриването се закани, че тогава ще видим най-голямото светлинно шоу правено някога в Китай”, разказа пред Гонг българският журналист Велин Пасков. Той живее в Пекин, работи в Чайна интернешенъл радио и има своя рубрика „300 секунди с Велин”. 

Велин Пасков ни разкри още интересни факти 168 дни преди старта на Летните олимпийски игри в Пекин:

Цял Китай е залят от емблемата за Олимпиадата. Всички говорят за Игрите. Медиите бълват, а целият народ е поел инициативата да сътворят един спортен празник през август по най-красивия начин. Очаквам и българските спортисти да направят най-доброто и да спечелят златни медали. Китайците според мен са готови. Само Националния стадион – Гнездото не е открит. Ще има 8 временни съоръжения, 11 са реконструирани, а 12 са чисто нови. В момента те се тестват и функционират като домакинстват на различни надпревари. Преди две седмици и половина имах възможност да посетя откриването „Водния Куб” – комплекса за плувните спортове. Той е построен с технологии от бъдещето. И през деня въпреки слабо слънчева светлина не се използва изкуствена. Бяха пуснати няколко метро линии, които нямат аналог по света. Относно чистотата на въздуха, тя ще бъде нормална. Автомобилите ще се движат по график – четни единия ден, нечетните - на другия. 

База е идеална. Днес от Организационния комитет разказа за групата, която ще се грижи за безопасността на храната. По време на Игрите спортистите няма да имат право да си носят храна в олимпийското село от родината. Така например, въпреки че са заявели, американците няма да могат да си внесат и доставят ядене от САЩ. Същото се отнася и за водата. Няма да се яде само с клечки, а хубава и питателна храна.

Няма разлика дали отивате в Пекин или Ню Йорк. Хората трябва да имат само предвид, че тук не се говори много добре английски. Пекин е космополитен град и проблеми няма да има. Футболни мачове ще има и в градове като Шан Хай. В мегаполиса Хонг Конг пък ще има състезания по езда, съоръженията са перфектни и града има традиции в този спорт. Стартовете при част от водните спортове ще бъдат в Циндал. Там не само трябва да се гледат платноходки, но и да се опита една от най-хубавите бири и водки.

Замахът и изключителната отговорност на китайците ми прави много силно впечатление. Пекин ще вдигне високо летвата за следващата Олимпиада. Гостите ще видят с какво желание и размах е направено всичко. Всичко е дело на международни екипи. Всичко е плод на един глобален процес, това доказва че тази Олимпиада не е само китайска. Народът тук доказва, че е отворен към света, които приема с протегната ръка предизвикателствата.

Милиони дръвчета са посадени из цял Пекин. Всички те са опаковани заради студеното време с огромни покривала, около всяко едно от тях, дори и храстчетата има специална бамбукова конструкция, за де не се изкривят от вятъра. В Пекин има много паркове, в които властва хармонията, съвършенството и фън-шуй в природата.

Златната думичка в Китай е „Ганпей”, което означава „Наздраве”, а в буквален превод „До дъно”.

Гонг ви предлага и още няколко израза на китайски:

Да - Шъ

Не - Пу

Искам - Яо

Не искам - Пу яо

Благодаря - Сиесие

Моля - Чин

Гладен/а съм - Уо ъ латова

Тоалетна - Си шоу дзиен

Без лук – Пу йао йанг конг

Нож – Тау

Вилица – Цта дзън